20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Банковият сектор приема мерките на БНБ за ипотечното кредитиране

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Банковият сектор приема предложените от Българската народна банка (БНБ) мерки, засягащи ипотечното кредитиране, като ще се съобрази с тяхното прилагане. И към момента в моделите за оценка на кредитоспособността са включени елементи, свързани с показателите, посочени от БНБ, заявиха от Асоциацията на банките в България в отговор на запитване по повод решението на Управителния съвет на БНБ, с което бе разпоредено на банките прилагането на шест показателя за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.

В позицията от АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност и ликвидност, които са над средните за ЕС, тя е стриктно регулирана и спазва всички регулаторни изисквания. 

Днес управителят на БНБ Димитър Радев коментира, че от БНБ не виждат непосредствен проблем, но виждат потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране. По думите му в масовия случай и в краткосрочен план кредитополучателите няма да бъдат сериозно засегнати от промените. Димитър Радев заяви още, че в предприетите мерки към момента няма определени задължителни нива, но такива могат да се определят, ако се наложи.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img