18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Бежанските центрове са пълни на 25%

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. От началото на тази година до момента незаконно опитали да преминат българо-турската границата са около 12 000 лица от трети страни. За същия период на миналата година това са 42 000. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов преди откриването на събитието „Сигурна зона за непридружени деца“ в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли, цитиран от БТА.

По думите му има много по-малко задържани във вътрешността на страната.

„Положението е изключително спокойно. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи са със запълнен капацитет не повече от 25%“, добави Стоянов.

Вътрешният министър обясни, че е трудно да се установи дали едно лице е пълнолетно, или не е, тъй като отговорността впоследствие е различна. Той даде пример с инцидента, станал миналата година, при който двама полицаи загинаха в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти.

В отговор на въпрос за това как се установява едно лице дали е пълнолетно или не в момента, в който то вече е преминало границата на България, служебният министър обясни: „Това установяване става благодарение на доброто взаимодействие с всички партньорски служби, от които идва най-много информация. Има си методи и способи, които ние спазваме и протокол, който води до крайния резултат, а именно да докажем, че лицето е било непълнолетно“.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img