25.8 C
София
четвъртък, юли 25, 2024

Bird: Документите на всички фирми и фондации на Кирил Петков са със “сглобени” подписи

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Автор: Атанас Чобанов, bird.bg

В рамките на няколко дни през май 2021 г. Кирил Петков е прехвърлил на Мартин Драгулев участието си в четири фирми, две фондации и сдружението “Да запазим Корал“, за да стане служебен министър без да е в ситуация на конфликт на интереси. Всички документи са подадени с електронен подпис на Лена Бориславова. Навсякъде се откриват редакции по документите с нейните инициали, както и “сглобени” документи с подписите на Петков, Драгулев и дори Николай Денков и Асен Василев. Освен Бориславова, като автори на “сглобките” се откриват инициалите и имената на юристите Никола Минчев, Красимир Стефанов и Русалена Ангелова, които тогава работят в същата правна кантора.

Сглобени подписи в документ подаден с ел. подпис на Лена Бориславова

Предприехме това проучване след разкритието на Биволъ, че по партидата на сдружението “Да запазим Корал” има фалшифицирани документи. Разгледахме в детайли повече от 60 документа, всички подадени към Агенцията по вписванията с електронния подпис на Лена Бориславова в началото на месец май 2021 г. Резултатите са обобщени в таблица, която може да бъде видяна тук.

Подправени подписи?

“Сглобените” PDF файлове съдържат подписи на управителите и собствениците, които са привнесени като картинки – къде по-умело, къде съвсем грубо. Това не представлява проблем ако е изпълнено по волята и със съгласието на лицата, които трябва да подпишат документите. Проблем е обаче ако е направено против волята им.

Очевидно такъв е случаят с подписа на Атанас Русев, управител на сдружението “Да запазим Корал“. Той твърди, че не познава Лена Бориславова, не е давал пълномощно да се разпорежда със сдружението и не е подписвал документите за изваждане от УС на Кирил Петков и вкарване на негово място на Мартин Драгулев. Подписите му са копирани от негов спесимен и вградени като картинки в документите.

Но в един от документите подписът и изписването на името на Атанас Русев не са копирани от спесимена, а са видимо подправени.

Подпис на Атанас Русев в документа Списък на присъствали на ОС членове_06.05.2021.pdf

И това не е единственият случай, в който има съмнения за фалшифициран подпис. Подписът на правоприемника на Кирил Петков – Мартин Драгулев, присъства в голям брой документи като копие от спесимен, но в някои от документите има картинка от подпис, който очевидно е различен.

Спесименът от подпис на Драгулев и подписи на картинка в различни документи

Кои са авторите?

Ключовият документ в комплекта за промяна на обстоятелства по партидата на сдружението “Да запазим Корал”, а и по партидите на всички други фирми и фондации, е адвокатското пълномощно, което овластява Лена Бориславова да осъществи вписването.

Всички пълномощни на Бориславова за всички фирми и фондации носят сглобени подписи на упълномощителя, изработени са на MS Word 365 и като автор в метаданните личат инициалите KNS.

Става дума за Красимир Недев Стефанов, адвокат от колегията във Велико Търново, който работи в същата кантора като Лена Бориславова до миналата година, а сега е юрист в PWC според страницата му в професионалната социална мрежа LinkedIn.

Красимир Стефанов

В други документи името на Стефанов в метаданните е изписано Krassimir N. Stephanov. BIRD изпрати на Стефанов въпроси по електронна поща дали той е изготвял тези документи или е предоставял копия на някой друг, а също дали е разпитван по делото водено от Софийска районна прокуратура. Отговор не се получи, но малко след изпращането на съобщението Стефанов внезапно закри достъпа до профила си в социалната мрежа Facebook.

В една от публикациите си във Facebook Красимир Стефанов изглежда иронизира електромобилите представени от Кирил Петков като Made in BG малко след като стана министър на икономиката.

Както отбеляза Биволъ, в един от документите на сдружението се виждат и инициалите на Никола Минчев. По-конкретно става дума за Декларация по чл. 13, ал. 4 от ЗТР.pdf с която управителят на юридическото лице удостоверява истинността на вписваните обстоятелства и декларира, че му е известна наказателната отговорност, ако те се окажат неверни. В тази декларация има сглобен подпис на Атанас Русев, който е същият като от пълномощното за Лена Бориславова.

Освен това всички декларации по чл. 13 ал. 4 на всички проверени фирми, както и една от фондациите, носят подписа Nikola G. Minchev и са подписани със сглобени картинки на подписи на Мартин Драгулев.

В метаданните на четири документа се появава имейла и инициалите на Русалена Ангелова, която до 2022 е била адвокат, регистрирана в колегията в Сливен. Тя обаче не е работила по комплекта документи на сдружението “Да запазим Корал”, а по документите на фирмите.

Сглобен е и подписът на бъдещия премиер Николай Денков, който участва в една фондация заедно с Кирил Петков и трябва да я напусне, за да стане министър в служебното правителство на Радев. Този комплект документи също е подаден от Лена Бориславова.

Подписът на Кирил Петков е залепен дори в образеца на декларация по чл. 129, ал. 2 от ТЗ, изготвен от длъжностното лице по вписванията Татяна Райчева – Георгиева. След това декларацията с подписа на картинка е качена в партидата на фирмата “Скиноа” ООД.

В няколко документа като автор в метаданните се появява Lena-PC и Lena Z. Borislavova. Освен това навсякъде, където са заличавани лични данни, това е правено от потребител Lena-PC или lena.borislavova. Това указва, че файловете са променяни на различни компютри, ползвани от Лена Бориславова.

В партидите на “Да запазим Корал“, “Скиноа” ООД, “Верита” ООД и Фондация ЦИСК има документи сканирани с мултифункционалното устройство Konica Minolta C220, което според публикация на Биволъ се използва в правната кантора “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, където са работили Лена Бориславова, Никола Минчев, Красимир Стефанов и Русалена Ангелова.

Изводът от тези данни е, че случаят с “Да запазим Корал” не е уникален като техническо изпълнение. Почеркът е еднакъв навсякъде и действащите лица са едни и същи.

Как Венеция стана Кирил

Намесата на Лена Бориславова по прехвърлянето на фирми не се ограничава само с дружествата на Кирил Петков. Тя е подала през юни 2021 г. в Търговския регистър документи за прехвърлянето на фирма на Венеция Огнянова Нецова – Ангова, която по-късно стана депутат от ПП “Продължаваме промяната”.

Нецова е известна като една дамите сдобили се с прозвището “Ангелите на Кирил”, но със сигурност е единствената, която се е сдобила и с неговото ЕГН. Това изглежда е станало при попълването на документите от архангела – Лена Бориславова. Куриозът е видим и до момента в партидата на фирмата “Елеборейт” ЕООД в официалния ни Търговски регистър.

При вписване от Лена Бориславова като ЕГН на Венеция Нецова е посочено ЕГН на Кирил Петков

Източник: bird.bg

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img