33.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Бивш шеф на НСО: Често заплахите срещу политици за изфабрикувани

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Вероятно има заплаха, отправена към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и затова около дома му са заснети мъже от специалния отряд за борба с тероризма. Това заяви бившият началник на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев пред bTV. Той не потвърди дали става дума снайперисти, но посочи, че къщата не се обследва без причина.

Често обаче тези заплахи са изфабрикувани, но ние няма как да не реагираме. При нас вече идват с подобни заплахи. Има цяла процедура, по която се взима решение какво е нивото на заплаха и как да се действа. Има една комисия, която се стои от тричленен състав – председателят и началникът на Национална служба за охрана, членове са председателят на ДАНС и главният секретар на МВР“, обясни ген. Станчев. Той допълни, че в някои случаи се допуска в комисията да присъстват и представители на Военното разузнаване и на Държавна агенция „Разузнаване“. Красимир Станчев уточни, че при получаването на сигнал председателят на ДАНС или главния секретар на МВР сезират началника на Националната служба за охрана и той свиква комисията, за да се обсъди нивото на заплаха спрямо конкретното лице и съответно да се предприемат мерките за охраната му.

Според бившия шеф на НСО вероятно е подобен и случаят с дома на Бойко Борисов. „Предполагам, че във връзка със сигнала, който е получен, се засилила мерките за охрана и по някакъв начин е се обследва къщата не ми се вярва да стоят на улицата и да демонстрират това си присъствие“, посочи той.

Ген. Станчев заяви също, че не знае за коя най-влиятелна международна служба говори лидерът на ГЕРБ, когато казва, че е предупреден за заплаха от най-висока степен. Той предположи, че става дума за риск за живота на Борисов, но пак отбеляза, че често тези заплахи са изфабрикувани.

За съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, който също каза, че го пазят полицаи, Красимир Станчев обясни, че всъщност е с охрана на НСО и по закон има право на такава до 4 години, след като е бил премиер. „Нека си припомним при катастрофата с кортежа му, той благодари на охранители. Така че не вярвам да го пазят полицаи„, изтъкна той.

Станчев каза още, че някога е имало и случаи охранители да следят охраняваните. „Имало е практики , правели са се доноси в службата, които се извършват на ниво подчинен-началник, не се знае за кого е споделял вече началникът, но много лошо впечатление прави. Случвало се е при охрана на депутати , за тях се правеха доноси“, обясни той.

https://news.bg/
Снимка: EPA/БГНЕС

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img