18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Божков на съд за изнудване и корупционни престъпления

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, съобщиха от прокуратурата

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

От обвинението съобщиха само инициалите на лицата, но по всичко личи, става дума за Васил Божков. 

Ето какво се казва в съобщението на СГП:

„На съд са предадени десет лица –  В.Б. като организатор и ръководител на групата, а останалите девет лица – А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Е.Д. и Й.Ч, като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от Държавната комисия по хазарт.
В.Б. е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Комисията по хазарт, които са извършили нарушение на служебните си задължения –  допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева. Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание“, заявиха от обвинението.

„Труд news“ припомня, че срещу бизнесмена в момента има близо 20 обвинения. От 2020 Божков се укриваше в Дубай, но скоро се завърна на родна земя, където още на летището бе задържан, а после пуснат под домашен арест.

Обвиненията срещу него са от различен характер – името му е свързвано с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите.

По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. 

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img