8.5 C
София
събота, април 20, 2024

Борисов: Ако Петков и Пеевски решат да направят правителство, ние ще бъдем една нелоша опозиция

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ако Петков и Пеевски решат да направят правителство, ние ще бъдем една нелоша опозиция. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медии в кулоарите на парламента.

Експремиерът коментира и думите на акад. Николай Денков, че Делян Пеевски е „най-голямото зло, което се случва в България“: „Помня, когато дойдоха миньорите от мариците да ги бият тук в парламента, че той се сгуши зад Пеевски. Това го помня до ден днешен, защото тогава ме държаха в течение и тези неща бяха свършени. Помня много срещи, в които въобще не се разглеждаше такова зло. Ако г-н Петков и г-н Пеевски решат да направят правителство, защото аз само с ДПС няма да направя правителство, ще бъдем една нелоша опозиция. По-ясно няма как да се изразя“.

„С тези хора вече не знам как ще си говорим след това“, каза още той за бившите си партньори. И отново припомни хронологията – лидерите на ПП-ДБ се явиха в президентството заедно с Мария Габриел, а седмица по-късно Рая Назарян показа подписаното от Габриел споразумение с ПП-ДБ, после преговорите продължиха.

„За четирима министри имаше спор от наша страна, категорично не искахме да ги приемаме – Йоловски, Асен Василев, Тагарев и Румен Радев. В четвъртък вечер и аз вчера поканих колегата Лорер – бяхме заедно на външна комисия, и му показах СМС-а. за радост имам нов телефон – пак Нокиа, ама още не мога да го разуча. С копчета е, но пак е с нов софтуер и още не съм го разучавал как става триенето. Но този СМС стои от четвъртък вечер от г-н Василев, че е готов, на линия е, ако не иска да ходим на избори, да се срещнем и да говорим. Аз понеже ставам рано, от сутринта, действително го търсих няколко пъти, за което той е разказал, че едва ли не съм му счупил телефона да го търся, а то беше вследствие на неговото съобщение“, обясни Борисов и допълни, че са срещнали и той му е казал при замяната на кои министри могат да се съгласяват да съставят правителство.

„Пред мен седеше листа с министрите. Първо подчертах с дебели линии, той е в тях този лист, не е в мен, че остава Асен Василев. За Йоловски сложих въпрос, да предложим друг човек. Написах собственоръчно на мястото на Христо Гаджев – Тагарев, на мястото на Жечо Станков – Румен Радев. И му казах: „Отговорът на това правителство е да. Как ще се разправям с партията е моя работа, отиди запознай твоите хора“. Отговорът беше, че искат и Калин Стоянов да бъде махнат, а г-жа Дундакова, зам.-министърката. Казах: „Вижте, това няма как да стане. И сега имате четири човека в МВР. Зам.-министърът от ГЕРБ беше уволнен еднолично от Денков“, каза ще Борисов и обобщи: За един министър отидохме на избори, какво ДПС, като те не са участвали в тези разговори.

„В моята централа нееднократно е идвал Иво Прокопиев, г-н Заков, г-н Пеевски и г-н Христо Иванов“, отговори Борисов на въпрос вярно ли е, че Пеевски е бил в централата на ГЕРБ минути преди брифинга, на който Габриел обяви края на преговорите.

„За мен е проблем, че санкционираха Влади Горанов. АЗ отговарям за ГЕРБ. Как да не е никой? Най-добрият ни финансов експерт“, отговори той на въпрос проблем ли е според него, че Пеевски е санкциониран по глобалния закон „Магнитски“.

„Аз съм подкрепял 9 месеца това, което е предлагал Христо Иванов и съм му имал доверие. Той каза, че иска да отиде в ЕНП. Искам да му кажа, че принадлежността към едно от европейските семейства изисква да водиш и такава политика“, допълни лидерът на ГЕРБ.

На въпрос дали е възможна коалиция ПП-ДБ-ДПС, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори: „Всичко е възможно, като знам как си говорят двете партии“. 

„Адски ме натъжава това, че и правителството и парламента не искат да четат отчета на Международния валутен фонд. Те се надпреварват да харчат все едно и света и България свършват“, посочи Борисов. 

„Имал е винаги моята подкрепа. Предложи го Наско Атанасов, съгласихме се веднага, така че това, което знаете вие, знам и аз“, каза Борисов.

„От три години даже и познат нямам в митниците да питам. Всичко беше изчегъртано и според мен клановете в момента, които са там, се бият. Според мен от това, което в последните 1-2 седмици масово се сменяха хора, или са били подплашени от това, което са правили години наред, или действително може и отвън да са им казали, че върви контрабанда“, каза още бившият премиер по повод вчерашния арест на шефката на агенция „Митници“ Петя Банкова и един от заместниците ѝ.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img