20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Бразилия трупа войски по границата с Венецуела и Гвиана

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Бразилия планира да изпрати още 2000 военни на границата с Венецуела и Гвиана, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на бразилския генерал Коста Невес, командващ в региона.

„Ситуацията по границата ни принуди да направим някои промени, които бяха заложени в стратегическия ни план. Почти утроихме броя на нашата моторизирана пехота, бронирани машини и артилерия в Рорайма“, заявиха военните.

Бразилия изпрати първите военни части с бронирани машини на границата с Гвиана през декември 2023 г. Източник от местния портал G1 уточни, че става въпрос за привеждане на силите в готовност, а не за незабавна военна операция.

Венецуела и Гвиана водят дългогодишен териториален спор от началото на XIX век.

Предмет на спора е частта от територията на Гвиана в басейна на река Есекибо, богата на природни ресурси, включително злато и диаманти. На картите на Венецуела тези земи обикновено са защриховани като спорни.

През декември 2023 г. конфликтът ескалира, след като президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви спорната територия за 24-ти щат в страната под името Есекибо Гвиана, а след това подписа декрети, които на практика я включват в страната. Вицепрезидентът на Гвиана Бхарат Джагдео заяви, че страната ще се защитава „с всички средства“, ако Венецуела се опита да промени границите.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img