18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Британски учени готови с универсална ваксина – ще пази и от коронавируси, непознати досега

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Британски учени са създали ваксина, която има потенциала да предпазва от широк спектър коронавируси, включително разновидности, за които все още дори не се знае. Експерименталната инжекция, която е тествана върху мишки, бележи промяна в стратегията към проактивна ваксинология, при която имунизациите се разработват и подготвят преди появата на вирус, който има потенциала да предизвика опасна за човечеството пандемия.

Медицинският пробив е направен чрез прикрепване на безвредни протеини от различни коронавируси към миниатюрни наночастици, които след това се вкарват в организма, за да подсилят имунната система да се бори с патогените, ако те нявлязат в тялото.

Тъй като ваксината обучава естествения ни щит да

атакува протеини, които са общи за много различни видове коронавируси,

имунитетът, който той създава, е изключително широк. Това го прави ефективен срещу познати и непознати бацили от същото семейство.

“Показахме, че една сравнително проста ваксина все пак може да осигури защита при редица различни вируси. Това ни отвежда една крачка напред към целта ни да реагираме още преди началото на евентуална пандемия”, казва Рори Хилс, изследовател в Университета в Кеймбридж и автор на изследването.

Тестовете с мишки показват, че

инжекцията предизвиква широк имунен отговор

срещу коронавируси, включително Sars-Cov-1 – патогена, причинил епидемията от SARS през 2003 г., въпреки че протеини от него не са добавени към наночастиците в нея. Подробности за работата, която е резултат от сътрудничеството между университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Калифорнийския технологичен институт, са публикувани в медицинското издание Nature Nanotechnology.

“Не е нужно да чакаме появата на нови коронавируси. Знаем достатъчно за тях и за различните имунни реакции, които те предизвикват, за да можем да започнем изграждането на защити срещу непознати бацили още сега”, заяви проф. Марк Хауарт от Университета в Кеймбридж, който също е участвал в изследването.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img