8.5 C
София
събота, април 20, 2024

Дебора и Георги пак си срещнаха погледите в пловдивския съд

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Съдът да назначи служебен адвокат на Георгиев, ако неговите защитници не се появят и следващия път, поиска юристът на Михайлова

Погледнаха се, но отново не си продумаха. Дебора Михайлова пристигна за поредното заседание в пловдивския съд. През това време под стража докараха бившия й приятел Георги Георгиев, който е пуснал още по-голяма брада в ареста. Докато го конвоираха, момичето, което беше нарязано с макетно ножче, го изгледа тъжно с крайчеца на окото. Той също хвърли бегъл поглед към нея и наведе глава.

Дело обаче няма да има, тъй като адвокатите на подсъдимия Петко Кънев и Валентин Димитров не дойдоха. Двамата защитници са депозирали молби за отлагане на заседанието с различни мотиви – единият бил служебно ангажиран, за което е известил магистратите още на 6 март, а другият внезапно се разболял.

Прокурорите и адвокатите на Дебора се съгласиха, че няма как да бъде даден ход на процеса. „Ще ви моля да назначите служебен адвокат от пловдивската колегия, за да не изпадаме следващия път в подобна ситуация“, заяви Симеон Даскалов, един от защитниците на момичето.

Съдия Десислава Порязова обаче прие, че не става въпрос за шиканиране на процеса и прецени, че все още няма нужда да бъде търсен служебен адвокат. И отложи делото за 17 април.

javascript:false

javascript:false

Михайлова отказа какъвто и да е коментар, преди да влезе в съдебната зала. Георгиев също беше доведен, без да продума.

Случилото се с Дебора предизвика редица протести в подкрепа на жертвите на домашно насилие миналото лято, когато се разбра, че са ѝ правени 400 шева, защото е било рязано 18 пъти с макетен нож. Косата на момичето беше обръсната, а носът му – счупен. Стигна се и до промени в закона.

На 26-годишния Георги Георгиев са повдигнати три обвинения – за закана за убийство, принуда и двустепенна средна телесна повреда. Според прокуратурата от април до 25 юни м.г. той заплашил Дебора Михайлова, че ще я убие. На 26 юни остригал половината ѝ коса, като употребил за това сила – ударил 18-годишното момиче с юмрук в лицето. В същия ден е причинена и телесната повреда. Черепномозъчната травма на Дебора се изразява в колекция на кръв под паяжиновидната обвивка на мозъка, мозъчен оток и контузия. Това довело до временна опасност за живота на тийнейджърката. Заради нарязването с макетен нож пък била обезобразена голяма част от тялото ѝ.

Делото трябваше да се гледа от Районния съд в Стара Загора, но след като всички магистрати си направиха отвод, беше преместено в Пловдив с решение на ВКС. Първоначално беше насрочено за 14 февруари, но тогава съдия Десислава Порязова върна обвинителния акт на прокуратурата за преработване.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img