25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Дейвид Камерън в МС: България показва солидарността си с Украйна, Путин трябва да разбере, че е сбъркал

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещнаха с министъра на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън в Министерски съвет. Основна тема на разговорите са били помощта за Украйна и борбата с незаконната миграция, стана ясно на брифинг след срещата, предаде репортер на Novini.bg.

Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това не е национален въпрос, а въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа и световната сцена през следващите години и десетилетия. Затова това е наше общо дело да помогнем на Украйна, така че да не позволим на Русия да спечели тази война, защото това може да има изключително негативни последици, коментира Денков.

Друга тема, която обсъдихме в дълбочина, е темата за миграцията, проблем от най-високо ниво за Европа. Знаете, че потърпевши сме и ние. Не толкова от гледна точка на количеството мигранти, които имаме в България, отколкото от това, че в известен смисъл се оказахме жертва на проблемите, които срещат част от големите европейски държави. Това, в което сме обединени, е, че решението на тези проблеми с миграцията може да бъде намерено само с общоевропейски усилия, като в европейския контекст включвам и Великобритания като държава, която има огромно значение по отношение на борбата с миграцията, така и по отношение на натрупания опит, отбеляза министър-председателят.

България е важен съюзник в НАТО и важен икономически партньор за Великобритания. Тази сутрин обсъдихме твърдата подкрепа на Украйна, която се бори с незаконната война. Нищо не е по-важно от гледна точка на световната и европейската сигурност. Путин трябва да разбере, че е сбъркал и България показва солидарността си, както го прави и Великобритания в подкрепа на тази борба, заяви Дейвид Камерън.

Ако се разреши на Путин да превземе друга държава, той няма да спре, ще поиска още. Ако искаме да продължим да се борим за свобода, трябва да подкрепим държавата, която защитава своите граници. Трябва да направим необходимото за една по-силна и по-силна Европа. Българските колеги знаят, че може да се прави повече, може да се помага повече, защото това е в интерес на всички нас, това е в интерес на отбраната на държавите ни. По този начин можем да създадем една по-силна НАТО, добави британският външен министър.

Той поздрави властите у нас за икономическите резултати и икономическия растеж на България, както и за усилията за енергийна диверсификация и отказа от руски газ.

България и Обединеното Кралство са стратегически партньори и съюзници в НАТО. Подкрепата за Украйна ще продължи толкова, колкото е необходимо. Днес повече от всякога е важно да осигурим устойчивост и предвидимост на тази подкрепа, подчерта Мария Габриел.

Тя благодари на британския си колега за подкрепата на Лондон за членството на България в Организацията за икономическото сътрудничество и развитие.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img