15.8 C
София
понеделник, май 20, 2024

Денков: Корупцията и руската намеса вървят заедно в България

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Корупцията в България остава основна възможност за руска намеса. Премиерът Николай Денков заяви в интервю пред британското издание Financial Times, че това допринася за разпадането на управляващата коалиция.

Българският политик в оставка казва, че неговият кабинет не е успял да изкорени корупцията и дълбоко вкоренените връзки с Москва.

„Голяма част от руското влияние в миналото, например в енергийния сектор, дойде чрез корупция“, посочва Денков, имайки предвид енергийни сделки, сключени от предишни правителства, които облагодетелстват руския енергиен гигант „Газпром“.

Сред сделките, сключени от Борисов по време на неговото управление, е тръбопроводът, наречен „Турски поток“, за който Денков и други български политици казаха, че облагодетелства „Газпром“. Борисов твърди, че тръбата не накърнява българските интереси.

Някои анализатори казват, че рухването на правителството е очаквано, като се има предвид нежеланието на партията на Борисов да подкрепи дълбоки промени в апарата за сигурност и да даде правомощия на прокурорите да се борят с корупцията и измамите.

Денков обвини ГЕРБ, че се е оставил да бъде повлиян от Делян Певски, който се присъедини към опозиционната партия – центристкото Движение за права и свободи и стана един от нейните лидери.

Пеевски, който притежава огромна група компании в медийната, строителната и тютюневата индустрия, беше засегнат от санкции на САЩ през 2021 г. заради „широката си роля в корупцията в България“. Обединеното кралство последва примера през 2023 г., заявявайки, че Пеевски „е участвал в опити за придобиване на контрол върху ключови институции и сектори на българското общество чрез подкупи и използване на неговата медийна империя“. Според Денков превърналият се в политик медиен магнат е имал „силно влияние върху ГЕРБ“.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img