20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Денков вицепремиер и външен министър, за да е пълна ротацията му с Габриел?

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ще стане ли след ротацията премиерът Николай Денков вице и външен министър – така смяната на местата с Мария Габриел ще е пълна?

Версията, че разговорите вървят натам, издаде през почивните дни един от най-активните депутати на ПП-ДБ – Настимир Ананиев.

Според него това е логичното, а не акад. Денков да поеме освен вицепремиерския пост и този на просветен министър – каквито намерения сам обяви в началото на премиерския си мандат в интервю за “24 часа”.

“Буквалното приемане за ротация е Габриел – премиер, акад. Денков – вицепремиер с портфейла ѝ. Редно е той да стане външен министър. Идеята е МС да запази максимално своя състав”, заяви Ананиев.

Акад. Денков би се справил блестящо като външен министър, добави и колежката му от парламентарната група Илияна Мутафчиева.

Самият Николай Денков не каза “Не”

на този въпрос, когато той му бе зададен от репортери след срещата с протестиращите земеделци.

”От самото начало на тези разговори с г-жа Габриел, при подготовката на ротацията е ясно, че ще обсъждаме с медиите имената на министрите, когато вече имаме готовност, тоест пълен списък, обсъден с лидерите на партиите. Всичко друго биха били обикновени спекулации”, лаконичен бе той.

Не разказа и дали двамата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов са се видели, след като в петък му прати есемес за среща. Борисов веднага издаде за поканата, а Денков обясни, че трябва да спрат да си говорят през медиите.

Напрежението между двамата неочаквано се повиши след близо две седмици тихи преговори между съуправляващите за ротацията и регулаторите заради готвеното посещение на премиера в САЩ. Борисов избухна, че се стягала огромна делегация и че не разбира защо академикът изобщо ще ходи във Вашингтон дни преди да сдаде поста на Габриел.

Разговори между премиера и лидера на ГЕРБ е имало вчера, а преди това – в събота, и в по-широк формат, научи “24 часа”.

А в неделя се оказа, че в крайна сметка през океана тръгват само министри .

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img