19.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Десислава Иванчева излиза от затвора

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Пускат Десислава Иванчева от затвора за Великден. Това съобщава в. „Уикенд“, позовавайки се на информация от свой източник от Министерството на правосъдието.

Бившата кметица на столичния район „Младост“ изтърпява 6-годишна присъда в Сливенския женски затвор за взет подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Администрацията на затвора в Сливен е одобрила молбата на Иванчева да бъде пусната в тридневен отпуск, за да прекара великденските празници със сина си Валентин – Александър и с 81-годишната си майка Любка, която сама отглежда 3-годишното дете.

Дните, в които Иванчева ще бъде на свобода, няма да бъдат приспаднати от присъдата ѝ, а бившата кметица ще си ги излежи чрез удължаване на престоя ѝ зад решетките.

Според близки до Десислава Иванчева, предстоящото ѝ пускане от Сливенския затвор се дължи предимно на трайно влошеното ѝ здраве, а и заради намесата на омбудсмана Диана Ковачева, която следи изкъсо премеждията на бившата кметица на „Младост“ в Сливенския затвор.

Десислава Иванчева влезе в затвора на 10 ноември 2022 г., няколко дни след като тя, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров бяха окончателно осъдени съответно на 6, 5 и 4 години затвор от Върховния касационен съд за поискан и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да му бъде разрешено да строи жилищна кооперация в местността „Камбаните“.

Осъдителната присъда на Иванчева предизвика вълна от негодувание, тъй като тя сама се грижеше за едногодишното си бебе Валентин-Александър, което се роди на на 18 ноември 2021 г.

Последваха масови призиви Иванчева да бъде помилвана, но въпреки, че до президентската институция бяха изпратени над 5 000 молби за помилването на осъдената за подкуп бивша кметица, Румен Радев и вицето му Илияна Йотова отказаха да я амнистират.

Озовала се зад решетките в Сливен, Десислава Иванчева заведе дело срещу затвора за влошеното си здравословно състояние и неглижирането от страна на служители на пандиза на здравословните ѝ проблеми и липсата на лечение.

Адвокатите на бившата кметица на „Младост“ твърдяха, че Иванчева месеци наред не е получавала хормоналното си лечение, чрез което се контролира размерът на микроаденомът на хипофизата ѝ (туморно образувание) и поради липсата на лечение тумора е нараснал.

Едва след намесата на омбудсмана Диана Ковачева, затворничката получи нужното ѝ хормонално лечение. Иванчева се жалва и от лошите условия в затвора, заради влажността на килията, тя получила астма, а зъбите ѝ окапали.

Адвокатите на Иванчева твърдят, че тя умишлено била настанена в килия с жена, която изтърпявала присъда за убийство, а администрацията на затвора в Сливен полагала „специални“ усилия да вгорчи престоя ѝ зад решетките.

„Мафията в България иска да ме убие в затвора досущ както Путин уби Навални. Условията в Сливенския затвор са кошмарни и не зная колко дълго още ще издържа“, казала неотдавна в телефонен разговор с адвоката си Десислава Иванчева.

На нея ѝ остават да излежи още около 3 години затвор.

Тази есен Иванчева ще има право да кандидатства за работа зад или извън решетките, което да намали излежаването на присъдата ѝ.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img