33.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Девет са митрополитите кандидати за престола

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Първото заседание на Светия Синод след кончината на Патриарха е днес, а предстоят много важни въпроси. След траура и погребението следва процедура по избор на наследник.

Деветимата, измежду които ще бъде избран новият български патриарх, са:

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф
Великотърновски митрополит Григорий
Плевенски митрополит Игнатий
Ловчански митрополит Гавриил
Пловдивски митрополит Николай
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан
Русенски митрополит Наум
Врачански митрополит Григорий
Видински митрополит Даниил

Условията са най-общо две: Навършени 50 години и минимум 5 години служба в митрополитска епархия. С най-силно лоби в политическите среди и сред Синода е Пловдивския митрополит Николай. Гласът на Сливенския митрополит би бил решаващ, но такъв няма да бъде избран до избора на Патриарх. Засега гласовете в Синода са нечетен брой -13. Изключително важна е ролята на митрополит Антоний, който има основната организационна функция и без да е кандидат, а това го поставя в силна позиция да лобира. Антоний е кадър на Дядо Николай и негов близък духовен брат. Западноевропейският митрополит е свръзкатя на БПЦ със светските власти в България, Европа и света.
Скрити фаворити дебнат от всички краища на България – най-вече от Североизток – Варна и Велико Търново.
Фаворит на Дядо Николай за митрополит на Сливенска епархия бе неговия човек Арсений, но протестите осуетиха този план. Патриархът ще бъде избран след Великден и великденските пости, а изборът може да отнеме от 3 месеца до половин година, ако няма разбирателство, макар, че совалките на Радев и Пеевски в Синода още приживе на смъртноболния Неофит показват, че такова ще бъде намерено. И двамата заедно с Бойко Борисов са изключително близки с Дядо Николай.

Приемам смъртта му като тежка загуба за България, православието и църквата, сподели с медиите днес лидерът на ГЕРБ.

Познавах Патриарх Неофит лично, още когато беше владика. Свят човек, достоен! Дано горе е от дясната страна на Господа, каза Борисов и призова политиците да не се месят в темата за бъдещето на църквата.

Борисов в знак на благоприличие отказа да коментира политически теми днес.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img