25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Доц. Стойчев: Представете си Пеевски да предложи кабинет и цялата зала да го подкрепи, не е невъзможно

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Може да се окаже така, че Пеевски да вземе втория мандат и залата вкупом да гласува за кабинета, предложен от него. Не знам как ще стане, но такъв сценарий съвсем не бива да се изключва. Такава хипотеза лансира политологът доц. Стойчо Стойчев в сутрешния блок на bTV.

По думите му почти всички партии, с изключение на ПП-ДБ, изразяват готовност да реализират третия мандат, ако го получат от президента.

Относно въпрос за евентуален кабинет с първия мандат на ГЕРБ политологът обясни, че със сигурност няма да станем свидетели на коалиционно правителство, защото липсва трета партия, която да влезе в коалиционно споразумение, ако предположим, че другите две са ГЕРБ и ДПС. Ето защо според него най-логично е да се търси кабинет на малцинството, като уточни, че независимо дали говорим за експертно или политическо правителство, отговорността при всички положения ще бъде само на ГЕРБ.

Колегата му Любомир Стефанов попита на свой ред какво ще бъде това експертно правителство и кой ще отговаря за министрите в него.

„Политическият разговор тотално отсъства. Чудят се кой е по-виновен. Така държава не може да се управлява. Те не знаят как да се държат един с друг, а това отвращава“, коментира Стефанов.

Той добави още, че на ИТН не може да се гледа като на надежден партньор, когато стане въпрос за коалиции.

Що се касае до „Възраждане“, Стефанов смята, че партията и в частност лидерът ѝ Костадин Костадинов са усетили, че изпадат във вакуум и сега търсят начини да излязат от изолацията.

Костадинов започна да бъде диалогичен, започна търси ново амплоа за себе си, което да му отвори нови хоризонти. „Възраждане“ стана системна партия и като че ли осъзна, че трябва да се носи отговорност. Лидерът ѝ може би най-накрая разбра, че не може да излизаш и да казваш: „Само аз и никой друг!“.

Другият политолог в студиото – Тончо Краевски, не изключи вариант, при който Борисов да предложи сегашният служебен кабинет на Димитър Главчев да стане редовен. По думите му другата опция би била правителство с Росен Желязков.

В случай на кабинет на малцинството той отбеляза, че при такъв вариант всяка една група в парламента ще може да шантажира ГЕРБ както си иска.

Източник: novini.bg
© Кадър: БТВ

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img