25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Два дни след Шенген: българче е отвлечено от майка си в Белгия

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Само два дни след влизането на България във въздушния Шенген и отпадането на паспортния контрол на летищата българче е било отвлечено от майка си и отведено в Белгия. Това съобщи адвокат Йорданка Бекирска, която представлява бащата на детето.]

Успешното отвличане на момченцето от баща му, с когото е живяло в България, е станало от третия опит. През януари и февруари майката отново опитала, но тогава все още граничарите проверяваха за декларация-съгласие от другия родител при пътуване на дете само с единия. В момента граничен контрол при извеждане на дете в държава, която е част от Шенгенското пространство, няма. Пълна проверка се прави само на пътуващите за страни извън Шенген. Така всяко дете може да бъде изведено от България без знанието и съгласието на другия родител

Проблемът придобива по-големи мащаби, тъй като, дори да бъде заведено дело с отказ детето да бъде извеждано в чужбина, това ще е видимо само за службите в България, докато все още няма съдебно решение.

Здравко Васков разбира, че синът му е в Белгия. Ирена, каката на момченцето, която е била оставена в България, успяла все пак да се свърже с майка си, която потвърдила, че са в Белгия. Оттогава Ирена не спира да плаче за малкото си братче.

Преди две години майката Десислава заминала на гурбет в чужбина. Тогава без съгласието на бащата взела със себе си и двете деца. В Белгия тримата живели между 2021 и 2022 г.

За две години децата сменили 3 училища и 6 квартири, сред които и мазе

Успявали все пак да поддържат връзка с баща си и в разговорите го уверявали, че всичко е наред и са добре.

Миналата година Здравко пали колата и тръгва за Белгия, за да вземе Ирена и Теодор за летния сезон. Докато пътуват за България, бащата чува от тях: “Тате, не искаме да се връщаме в Белгия”.

Изненадан от чутото, Здравко организира срещи с психолог, за да разбере какво мъчи Ирена и Теодор. Пред психолога децата споделят, че там не са имали легла, а са спели на земята. Десислава често липсвала от дома, а децата били оставяни сами.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img