8.5 C
София
събота, април 20, 2024

Един от терористите от „Крокус“ е публикувал снимки от Турция месец преди атентата

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Един от обвиняемите за терористичната атака в „Крокус“ край Москва е публикувал снимки от Истанбул през февруари в социалната мрежа Instagram.

Шамсидин Фаридуни e качил осем снимки за един ден, на 23 февруари. Почти всички снимки имат геолокацията „Аксарай, Истанбул“. Сред публикуваните изображения са селфи на самия Фаридуни, като фонът предполага, че е направено в джамия, както и снимки на храна, която изглежда като закуска в хотел, и местни забележителности като джамията „Фатих“. Може да се предположи, че идеята на тези публикации е била да му създаде алиби на турист в Турция.

Московският съд в Басмани задържа Фаридуни под стража до 22 май заедно с тримата му съучастници. На задържаните са повдигнати обвинения за тероризъм. Максималното наказание по този член от Наказателния кодекс предвижда доживотен затвор.

Фаридуни е роден през 1998 г. в Таджикистан и има осеммесечно бебе, според показанията му пред съда. Обвиняемият твърди, че е работил във фабрика за паркет в Подолск и е регистриран в Красногорск.

Източник на „Известия“ съобщи, че двама от обвинените в терористичната атака са получили инструкции по време на пътуване до Турция. Останалите участници може да са били вербувани на руска територия. Самият Фаридуни каза по време на разпита си веднага след задържането му, че е пристигнал в Русия от Турция на 4 март и че му е платено да участва в нападението от помощник на „проповедник“ чрез комуникация в Телеграм. Руските медии публикуваха кадри с първите разпити на задържаните.

На 22 март вечерта четирима мъже, въоръжени с автомати и бутилки със запалителна течност, откриха огън по посетителите на „Крокус“. Нападателите подпалиха и концертната зала, където стотици зрители чакаха да започне концерт на групата „Пикник“. Вследствие на палежа помещението изгоря напълно, а покривът над него рухна. Броят на загиналите по последни данни е 137 души, 182 са ранени.

Отговорност за атаката пое терористичната организация „Ислямска държава“. ФСБ съобщи, че 11 са задържани за атентата, четирима от тях са преките участници в стрелбата. Те бяха арестувани в Брянска област близо до украинската граница. Руският президент Владимир Путин заяви, че е имало „прозорец“ за бягството им от украинска страна. Украйна отрече да има връзка с атентата.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img