15.8 C
София
понеделник, май 20, 2024

Единодушно депутатите забраниха рекламата на хазарт в медиите

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, в печатни произведения и електронни медии, включително електронни сайтове, както и на обществени места, включително фасади на сгради, се забранява. Изключение се допуска единствено за рекламата в медиите на игрите на държавния „Български спортен тотализатор“.

Това гласуваха единодушно депутатите, които се събраха днес на извънредно заседание, за да гласуват на второ четене промени в Закона за хазарта, внесени от  Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС). 

Забраната за рекламиране на хазартните игри се случва на фона на силен отпор на засегнатите бизнеси – хазартни фирми, радио и телевизионни оператори, електронни медии и сайтове, рекламни агенции и спортни клубове и федерации.

Държавното тото се оказа пропуснато от изключенията в първоначалния вариант на законопроекта. „За разлика от частните хазартни оператори , които разполагат с печалбите си, тотото задължително разпределя печалбата си за спорт и култура и това е причината за него да има изключение“, посочи Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия.

Разрешена остава рекламата на хазартни игри върху билбордове, като депутатите от бюджетната комисия стесниха кръга на допустимата на тях реклама – билбордовете не трябва да са на разстояние по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, студентски общежития.

Реклама се допуска и върху фасадите на игралните зали и казина, върху спортна екипировка, спортни съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове и сдружения и организации.

На билбордовете и допустимите други реклами на хазартни игри не може да се посочват никакви числа, свързани с бонуси или печалби, а освен това поне 10% от площта на рекламата трябва да е заета с надписи, предупреждаващи, че хазартът води до зависимост, гласуваха още депутатите.

Забраняват се игралните зали и казината в селища с под 10 000 жители като изключение се прави за курортите и селищата на 30 км от граничните пунктове. По данни на Министерството на финансите ограничението ще засегне 104 игрални зали в страната. Те обаче трябва да бъдат закрити в срок от три години. „Отлагателният срок се налага, защото инвестициите в игрални зали са големи и ако се налага веднага да бъдат затворени, държавата ще бъде осъдена да плати за това“, обясни Цонев.

По предложение на „Възраждане“ бюджетна комисия гласува при големи печалби в игрални зали и казина незабавно да се изплащат суми до 10 000 лв. в брой, а останалата маст – по банков път в първия работен ден. Това се прави, за да се прекрати сегашната практика тези хора да се задържат в игралната зала или да бъдат викани по няколко пъти, за да получат печалбата си на части, като през това време те продължават да залагат и да губят. 

По предложение на ПП-ДБ се прие въвеждане на изисквания за превенция на развиване на хазартна зависимост, които подробно ще бъдат разписани в наредба. Става дума за въвеждане на тавани на максималните залози след 22 часа и ограничаване на времето на престой в сайтовете за залагания.  

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img