19.8 C
София
вторник, май 28, 2024

ЕК води четири наказателни процедури срещу България

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури, свързани с правилата за обществените поръчки и строителството на Трансевропейската транспортна мрежа. За това предупреди Европейската комисия, цитирана от БТА.

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу страната ни.

Презумпция за невиновност

Комисията продължава процедурата за нарушение срещу България и открива такава срещу Испания и Полша за неправилно въвеждане на правилата за презумпцията за невинност и правото на подсъдим да присъства на съдебните заседания по наказателно дело срещу него. Правилата предвиждат общи минимални стандарти за справедлив съдебен процес на заподозрените и обвиняемите в Съюза. ЕК счита, че някои национални мерки в трите държави не отговарят на изискванията. Тя уточнява, че е изпратила първото писмо до България по този повод през септември миналата година, но е открила допълнителни проблеми при задочните процеси и правото на нов процес. ЕК дава двумесечен срок за отговор и посочва, че може да продължи след това с действията по процедурите.

Европейски заповеди за задържане

ЕК изпраща допълнително писмо до България и становища до Белгия, Нидерландия, Полша и Финландия за неспазване на правилата за Европейската заповед за задържане и процедурите за предаване на задържаните към страната, издала заповедта.

Комисията отбелязва, че България не е успяла да въведе правилно разпоредбите, свързани със задържането на издирваните. ЕК дава два месеца за отговор, а след това може да продължи процедурата срещу страната ни и да заведе дело в Съда на ЕС срещу Белгия, Нидерландия, Полша и Финландия.

Обществени поръчки

ЕК предприема процедури срещу България, Румъния и Испания за неизпълнение на законодателството на ЕС за обществените поръчки. Правилата в тази област и за договорите за концесия трябваше да бъдат въведени в националните законодателства до 18 април 2016 г., така че държавите да следват безпристрастни и прозрачни процедури. ЕК уточнява, че тези правила целят отваряне на пазара за истинска конкуренция между дружествата в ЕС и осигуряване на най-добрата стойност за обществото. Пояснява се, че за България процедурата е свързана с изключването на частни болници от правилата за обществените поръчки дори когато те са частично финансирани от бюджета. Трите страни имат два месеца за отговор и отстраняване на недостатъците, в противен случай страната ни и Испания може да бъдат предадени на Съда на ЕС.

Трансевропейска транспортна мрежа

Комисията продължава процедурата срещу България, Естония, Ирландия, Хърватия, Словения и Словакия и ги призовава да подобрят напредъка по изграждането на трансевропейската транспортна мрежа TEN-T. Правилата в тази област предвиждат плавно завършване на ключови проекти за 300 милиона евро с по-ясни процедури за издаване на разрешения и за обществени поръчки. Крайният срок за прилагането на правилата беше 10 август 2023 г. Засегнатите държави имат два месеца за отговор, в противен случай случаят може да бъде предаден на Съда на ЕС.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img