18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Еко катастрофа в Банско заради фекални води

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Отпадни битови и фекални води от канализационната система на Банско се изливат в централната река на града Глазне и в река Коневица, която се намира в източната зона на курорта. Това е констатирала спешна проверка на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Благоевград.

Проверката на еко инспекцията е извършена в края на март и е по сигнал на граждани, които твърдят, че от доста време около реката, както и в близките хотели и заведения се носи непоносима миризма на фекалии. Инспекторите са констатирали сериозен проблем със заустването на дъждовни и битови води около изхода на отливен канал на дъждопреливно съоръжение. Тъй като количеството отпадни и фекални води не могат да се поемат от канализационната мрежа, те преливат и изтичат в реката.

Втората проверка е била в източната курортна зона „Св. Иван“, където е допуснато нерегламентирано включване на битови отпадъчни води в дъждовната канализация и в точката на заустване в река Коневица се изливат видимо непречистени, с характерен мирис и цвят на битови отпадни води.

Като причини за сериозното замърсяване на реките с фекални и битови води от Община Банско са посочили конструктивни проблеми при изпълнението на мащабния проект за водния цикъл на курорта преди години и са уверили проверяващите, че са в процес на реализация на проекти за реконструкция на канализационната и водопроводната мрежа в града.

РИОСВ е издала акт за установяване на административно нарушение, срок за отстраняване на проблема и са направени редица предписания.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img