18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Енергетиците протестират в София в защита на „Марица Изток“

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Миньори и енергетици излязоха на протест в столицата. Те защитават комплекс „Марица Изток“ и продължават да настояват квотите за въглеродните емисии да отпаднат.

Недоволните са против държавната централа да излезе на свободния пазар и настояват в следващата година да бъдат изградени инсталации за пречистване, за да запазят работните си места.

В комплекса „Марица Изток“ работят 12 000 души. Според протестиращите, ако той затвори, потърпевши ще са 130 000 души, работещи в свързаните фирми, както и членовете на семействата им.

Протестиращите внесоха исканията си в Народното събрание, пише bTV.

„Тук става въпрос не само за нашите доходи. Тук става въпрос за националната сигурност на страната. Това касае и битовия потребител“, категоричен е Станимир Георгиев, организатор на протеста.

„Настояваме на първо време да се спре плащането на тези квоти за вредните емисии, с които ставаме конкурентноспособни на пазара за електрическа енергия. Тези въглища нищо не замърсяват. Кой го казва това – еколозите и зелените? Които и да са го казали – те си имат тяхната стратегия, а ние си имаме наша“, заяви и протестиращият Иван Иванов.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img