7.9 C
София
четвъртък, април 18, 2024

ЕС ще наложи глоба на Apple от 500 млн. евро

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Европейският съюз ще наложи глоба на корпорацията Apple за предполагаеми нарушения на конкурентното законодателство на Общността.

Глобата за технологичния гигант ще бъде приблизително 500 милиона евро (539 милиона долара), според информация от Ройтерс и Фокус.

Официалното обявяване на глобата се очаква в началото на следващия месец.

Миналата година Европейската комисия обвини Apple в нарушаване на конкуренцията на пазара за стрийминг на музика поради правилата на App Store, които не позволяват на разработчиците да информират потребителите за други, по-благоприятни за бюджета опции за закупуване.

През 2022 година властите на Нидерландия глобиха Apple с пет милиона евро за това, че попречили на разработчиците на приложения за запознанства да използват алтернативни методи за плащане, които заобикалят механизмите на App Store.

По-рано Apple попълни руския бюджет с 1,18 милиарда рубли (около 13 милиона долара), като плати антитръстова глоба. За американския технологичен гигант това бе втората мащабна глоба за една година. Apple забрани на разработчиците на приложения за iOS да информират клиентите в приложението за възможността да плащат за покупки извън App Store, както и да използват алтернативни методи на плащане.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img