33.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Ето разликата в цените на храните в България, Румъния, Гърция и Германия

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Инфлацията в магазина е тема, чувствителна за българина през последните години. 

Аспарух, който продава на централния общински пазар в Русе, споделя, че цените не са се променили в сравнение с миналогодишните.

„Салатките и репичките се продават за един лев, същото важи и за зеления лук и чесъна. Заради войната имаше лек ръст при краставиците. Доматите са около 5-6 лева, зависи от големината и качеството на самия зеленчук. По борсите картофите са на различни цени – египетските подбиват, защото струват към 1,50 лева“, обясни той.

На румънския пазар в Гюргево пресните лук и чесън са малко по-скъпи.

За сметка на това обаче цената на зелената салата е наполовина на българската, както и тази на доматите. 

Традиционно много българи пътуват до съседни държави в търсене на по-евтини или по-качествени хранителни продукти.

Колко струва трапезата в Серес?

Според местните разликата в цените на храните в сравнение с 2023 г. е около 30%. Домати има и за 1,90, и за 3,20 евро. Краставиците бележат спад в стойността си, а цитрусите са поскъпнали – около 3,20 евро за килограм. Яйцата и картофите са поевтинели.

В Германия са избрали да живеят много българи. Хранителните продукти са по-скъпи с 0,9% през февруари спрямо миналата година.

Експерти казват, че цените на храните вече не се вдигат с динамичен темп. Средно доматите се продават за около 5,50 евро, а краставиците, които се търгуват на брой, струват 90 цента. Килограм картофи струва 2 евро, а шест броя биояйца – 3 евро. При месните продукти пилешките гърди се продават за 15 евро. Зехтинът е сериозно поскъпнал – 11 евро за бутилка – ръстът е с над 50%. Захарта, сладкото и медът бележат скок с 10%.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов трета седмица цените на храните са надолу.

„Това не е дефлация, а стабилитет. Пазарът е пренаситен, но при приключване на военните конфликти може да се говори за още по-голям спад. Климатът, енергийните ресурси и геополитическата стабилност са сред факторите, които влияят на промяната в цените. Ако конфликтите спрат, не е изключено да видим и дефлация, която да включва 10% спад“, коментира той пред Нова.

По думите му евтиното агнешко може да се намери само директно от производител. 

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img