18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Европол: Българи са сред основните трафиканти на хора в ЕС

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Българи, румънци, сърби и украинци са основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС с цел трудова и сексуална експлоатация, сочат данните в доклад на Европол, представен днес.

В документа се отбелязва, че в ЕС действат 821 опасни престъпни мрежи, свързани с търговия с наркотици (основно кокаин), цигари, трафик на хора и изнудване. Най-често участниците в тези организации са от страни от Западните Балкани, главно от Албания, а също от Турция и Мароко, отбеляза на пресконференция белгийският министър на вътрешните работи Анелис Верлинден. Пазарът на наркотици е един от основните източници на насилие в ЕС и на приходи за организираната престъпност, допълни Верлинден. Прането на пари и корупцията са заплаха за върховенството на закона и основните свободи, добави тя.

По думите на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс тези престъпни групи са склонни да заплашват и подкупват съдии и министри, служители на прокуратурата на ЕС, предаде БТА.

Вътрешната сигурност на ЕС е заплашена от дейността на тези групи с 25 000 членове от 112 националности, половината от тях са свързани с търговията с наркотици, посочи директорът на Европол Катрин де Бол. По нейните думи 86 на сто престъпните организации имат и законен бизнес, най-често в строителството и хотелиерството, и така се перат на пари. Де Бол добави, че представеният днес доклад е най-задълбоченото изследване на европейските престъпни мрежи досега.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img