25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Франция обяви най-високо ниво на тревога от терористична атака

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Франция повиши нивото на тревога за тероризъм след атаката в Москва, каза премиерът на Франция Габриел Атал.

Правителството на Франция обяви най-високо ниво на тревога от терористична атака след смъртоносната случка в руска концертна зала, за която групировката „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност.

Габриел Атал съобщи в публикация в социалните мрежи, че това решение, което идва месеци преди Париж да бъде домакин на Олимпийските игри, е взето „за поемането на отговорност от заплахите, които тегнат над страната“.

Съобщението дойде, след като президентът Еманюел Макрон проведе извънредна среща за сигурността, предизвикана от петъчната терористична атака в московско предградие, при която загинаха най-малко 137 души, според руски следователи.

Афганистанският филиал на групировката ИД пое отговорност за случилото се. Френската система за предупреждение за тероризъм има три нива, като най-високото ниво се активира в резултат на нападение във Франция, в чужбина или когато заплахата от такова се счита за непосредствена. Това позволява изключителни мерки за сигурност, като например засилени патрули от въоръжени сили на обществени места като гари, летища и религиозни обекти.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img