25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

ГЕРБ започват преговорите за правителство още днес

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

ГЕРБ – СДС изпрати покани за срещи до всички партии, които влизат в 50-ото Народно събрание. Това се случва час след като от президентската администрация разпространиха указа на държавния глава, с който се свиква първото заседание на народното събрание в сряда, 19 юни.

Срещите започват още днес в 13 часа, като първи са втората политическа сила Движението за права и свободи, а втори – „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Днес са поканени и „Възраждане“.

Така срещите ще бъдат проведени в поредността според електоралната тежест на партиите на последните избори.

Поканите за утре са към БСП, „Има такъв народ“ и „Величие“. Така всъщност разговорите би трябвало да приключат преди конституирането на 50-то Народно събрание. 

По време на разговорите ГЕРБ – СДС предлага да бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България, анонсират в съобщението си за изпратените покани от пресцентъра на ГЕРБ.

От страна на ГЕРБ-СДС преговорите ще се водят народните представители Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. Това бяха и трите представители, които Бойко Борисов изпрати да преговарят за ротацията в правителството Денков – Габриел. В момента липсва само „основният“ субект или обект на предишните преговори – Мария Габриел.

Припомняме, и в двете си изяви след излизане на изборните резултати бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов анонсира: 

  • Правителство от 50-то Народно събрание може да се сформира само с техния, на ГЕРБ-СДС, първи мандат. Това беше намек, че ГЕРБ повече няма да подкрепят, както в предишния парламент, правителство с втория мандат или с третия. 
  • Форматът на правителството във визията на Борисов е да е по-скоро експертен, но с доминация на ГЕРБ по министерството. Бойко Борисов посочи и конкретни министерство – Външно и Министерство на отбраната.
  • ГЕРБ имат готовност за премиер и за председател на Народното събрание и макар че имена не бяха разкрити официално, вероятно става въпрос за Росен Желязков и Цвета Караянчева.
  • Както и при предишните преговори лидерска среща ще има едва след като разговорите на дамите приключат.

До този момент ДПС в лицето на председателя му Делян Пеевски е дал анонс, че едно правителство ще бъде подкрепено. Делян Пеевски направи дори ултимативно-призивно обръщение за необходимостта от такова преди първото изявление на Бойко Борисов след изборите.

Третата политическа сила ПП-ДБ няколко пъти заявиха, че остават в опозиция.

От „Възраждане“ настояват вече трети парламент, че имат готовност да излъчат правителство и само такова правителство ще има тяхната подкрепа. 

БСП до този момент категорично са заявявали, че в управление съвместно с ГЕРБ няма да влязат, макар и в момента в социалистическата партия да има смяна на лидерството и не е ясно точно накъде ще задухат ветровете. 

Позициите на останалите две партии „Има такъв народ“ и „Величие“ не са много ясни. 

Източник: news.bg
Снимка: БГНЕС

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img