8.5 C
София
събота, април 20, 2024

Германец се ваксинира 217 пъти срещу COVID-19

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Докато Европа се бори със скъпоструващото изобилие от ваксини срещу Covid-19, един германец се зае да помогне – като си инжектира повече от 200 ваксини, пише „Политико“.

62-годишният мъж от Магдебург в Германия каза, че е получил 217 ваксини за период от 29 месеца „по лични причини“. И все пак той не е показал странични ефекти и е повишил имунитета си срещу вируса в сравнение с тези, които са получили три дози, според проучване, проведено от екип от изследователи от университета Ерланген-Нюрнберг.

„Броят на клетките на паметта беше също толкова висок в нашия тестов случай, колкото и в контролната група“, каза Катарина Кочер, един от водещите автори на изследването, публикувано тази седмица в списанието Lancet Infectious Diseases . „В крайна сметка не открихме индикация за по-слаб имунен отговор, по-скоро обратното.“

Изследователите казаха, че искат да проучат реакцията на тялото му към ваксините и да определят последствията от хиперваксинацията, тъй като многократното излагане на тялото на специфичен антиген може да отслаби имунния отговор.

Те изследвали слюнка и кръвни проби на „хиперваксинирания“ мъж и в крайна сметка открили, че той „не съобщава за никакви странични ефекти, свързани с ваксинацията“.

Прокурори от Магдебург успяха да съберат доказателства за 130 ваксинации, приложени в продължение на девет месеца, и започнаха разследване по обвинения в измама. Но в крайна сметка не бяха повдигнати наказателни обвинения.

Въпреки че германецът не е имал странични ефекти, изследователите дадоха да се разбере, че „не одобряват хиперваксинацията като стратегия за подобряване на адаптивния имунитет“.

„Настоящите изследвания показват, че ваксинацията с три дози, съчетана с редовни допълнителни ваксини за уязвими групи, остава предпочитаният подход“, каза Килиан Шобер, микробиолог от университета. „Няма индикации, че са необходими повече ваксини.“

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img