20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна, без да завличаме НАТО в конфликта

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема във формат НАТО, не е обсъждана и днес. Това заяви премиерът Димитър Главчев след срещата си с генералния секретар Йенс Столтенберг.

Главчев отбеляза, че със Столтенберг са обсъдили 20-годишното членство на България в НАТО и 17-годишното ни членство в ЕС. По думите му България е един надежден съюзник в НАТО и изпълнява своите задължения. 

Главчев определи присъствието на Столтенберг като знаково. „Сред въпросите, които обсъдихме беше как да се върне значимостта на Западните Балкани. През 2017 г. България беше лидер в този процес. Обсъдихме въпросите в Черноморския регион и помощта за Украйна. И двамата сме на мнение, че не може да има алтернатива“, каза още служебният премиер.

Главчев цитира и думи на Столтенберг от срещата: „С всички сили и възможности трябва да помагаме на Украйна, но с мисълта, че НАТО няма да стигне до конфликта“. 

Йенс Столтенберг определи България като надежден съюзник на НАТО. „Ценим високо извършеното от България по отношение на колективната отбрана и споделена сигурност. Миналата година България увеличи разходите си за отбрана с близо 20% и отделя 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи в отбраната, с което се доказа като надежден партньор“, каза още той.

Генералният секретар на НАТО благодари на България за участието ѝ в мироопазващите мисии в Косово и Ирак. 

„Мирът не може да се приема за даденост, необходимо е да се увеличи производството на въоръжения. Необходимо е да засилим ролята на НАТО в областта на сигурността“, допълни Столтенберг.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img