18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Главчев официално се самопредложи за външен министър

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Служебният премиер Димитър Главчев официално предложи себе си за поста външен министър с писмо до държавния глава Румен Радев, става ясно от съобщение на МС до медиите. Очакваше се Главчев да се срещне с президента, за да обсъдят промените в състава на кабинета, но министър-председателят е изпратил в писмен вид предложенията си.

„Министър-председателят Димитър Главчев предлага промяна в състава на служебния кабинет. Съгласно предложението, изпратено до президента Румен Радев, от длъжността министър на външните работи следва да бъде освободен Стефан Димитров и поста да поеме премиерът Главчев“, гласи съобщението, изпратено от МС.

През уикенда Радев обяви, че в понеделник сутринта ще направи последен разговор с Главчев за предложените промени в служебния кабинет. 

Президентът посочи още, че е предложил на Димитър Главчев да направи двете назначения – на служебните министри на външните работи и на земеделието в пакет, с един указ.

Румен Радев каза още, че е посъветвал Димитър Главчев „да се консултира с експерти“ дали може да съвместява двете длъжности – служебен премиер и министър на външните работи, както гласи последното предложение на Димитър Главчев, добавя БТА.

Служебният премиер от своя страна съобщи пред журналисти, че е предложил на президента да поеме поста на служебен министър на външните работи при посещението си в Атомната електроцентрала „Козлудуй“, където в събота пристигна първата доставка на ядрено гориво от компанията „Уестингхаус“.

„Няма да има смяна на външен министър, вчера водихме разговори с президента Румен Радев и му предложих аз да поема външно министерство“, каза Димитър Главчев.

Служебният премиер Димитър Главчев направи през седмицата две предложения за промяна в персоналния състав на служебното правителство. Той предложи Стефан Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, както и Георги Тахов да замени Кирил Вътев на поста министър на земеделието и храните.

Даниел Митов обаче оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи, а в интервю за БНТ Димитър Главчев каза, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста.

В петък президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев разговаряха в президентството за предложенията за промени в служебния кабинет.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img