7.9 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Говори воювал за Украйна българин, издирван от Русия

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

„За мен е чест“ – така Иван Калчев реагира на новината, че е част от списъка за издирване на руското Министерство на вътрешните работи. Той и още двама българи попаднаха в базата данни заради това, че са се сражавали в полза на Украйна във войната, подпалена от диктатора Владимир Путин.

„За мен е чест да съм в такъв списък с министри и министър-председатели на балтийските държави, които несъмнено правят много повече за украинската отбрана, отколкото аз съм способен да направя. Самата формулировка е абсурдна, защото никой от изброените хора не се крие”, заяви Калчев пред NOVA News.

Той посочи, че е разбрал от медиите, че е издирван от Москва.

За издирваните се разбра на 13 февруари от публикуваната от изданието „Медиазона“ база данни, извлечени от уебсайта на руското МВР – почти 100 хиляди профила. Сайтът съобщи, че е изтеглил цялата публично достъпна информация за имената, като посочи, че сред издирваните от Москва е и естонският премиер Кая Калас, също и литовският министър на културата.

Справка в базата показва, че българите, биещи се за Украйна, които са издирвани, са Цветлан Бориславов Благоев (роден през 1980 г.), Иван Калчев (1978 г.) и Димитър Красимиров Петков (1978 г.). Иван Калчев е по-известен с прякора Глиги. Той беше доброволец в Украйна и участваше в Международния легион към украинската армия. Пред NOVA News Калчев заяви, че Украйна се справя с удържането на фронта, но е ключово американската помощ за Киев да продължи.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img