25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Хиляди руснаци се сбогуват с Алексей Навални

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Хиляди руснаци скандираха името на опозиционния политик Алексей Навални в петък, докато полиция пренесе ковчега в московска църква на Иконата на Божията майка, където се проведе службата, предава „Ройтерс“.

Властите блокираха сигналите на мобилни телефони в района. Поддръжниците на Навални казаха, че хиляди хора са дошли пред църквата да отдадат почит.

Дълга опашка от хора, надяващи се да бъдат допуснати да се сбогуват, ръкопляскаха и скандираха „Навални!“, докато ковчегът беше пренесен от полицията през метални прегради, блокиращи сградата.

По-късно хората се отправиха към Борисовското гробище, където се провежда самото погребение. От снимките става ясно, че хиляди хора са преминали пеша разстоянието от църквата до гробището – на около 2,5 км, като се твърди, че полицията е задържала някои участници в шествието.

Във видео, предавано от гробището Борисовское, майката на Навални Людмила и бащата Анатолий се навеждат над отворения му ковчег, за да го целунат за последен път, докато малка група музиканти свири.

Прекръстили се, опечалените пристъпиха напред, за да погалят лицето му, преди свещеник нежно да постави бяла плащеница върху него и ковчегът да бъде затворен.

Сред голямата тълпа много хора стиснаха китки цветя, а някои се присъединиха към скандирания – „Русия ще бъде свободна“, „Не на войната“, „Русия без Путин“, „Няма да простим“ и „Путин е убиец“. „

Съпругата на Навални Юлия и двете му деца, които живеят извън Русия, не присъстваха на погребението.

Юлия Навальная, която обеща да продължи делото на съпруга си, му благодари за „26 години абсолютно щастие“.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img