20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Идва ли краят на грипната вълна?

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Няма зони с много висока заболеваемост от грип. Пикът премина. В следващите седмици ще се наблюдава спад на заболеваемостта. Проблеми обаче ще има поне още два месеца. Това каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова пред NOVA NEWS.

Експертът посочи, че оттук-нататък случаите ще намаляват плавно, но продължително. Тя предупреди, че не трябва да се отпускаме и да смятаме, че опасността е преминала.

Директорът на НЦЗПБ посочи, че най-много болни в момента има в София-област, но там също се забелязва значителен спад. Експертът уточни, че другите две области са Габрово и Пазарджик, но там също се наблюдава намаляване на случаите. Следващите области са Бургас, Пловдив, Перник, Варна, уточни здравният експерт. 

„Има области, в които има и повишаване, което беше и очаквано“, каза Христова. По нейни думи не е имало нужда от мерки за цялата страна, тъй като областите по различно време навлизат в пика на грипа.

За ситуацията в София-град Ива Христова каза, че обикновено столицата се намира около средната за страната заболеваемост, но този сезон тя е била доста по-ниска и се задържа на това ниво. „Няма нужда от обявяване на грипна епидемия, но трябва да се спазват мерки“, посочи експертът. 

Тя коментира и ситуацията с COVID-19. Каза, че нивата на разпространение са ниски, а пикът е бил през ноември миналата година. Христова допълни, че от седмици наред заболеваемостта пада. 

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img