20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

ISW: Какво се крие зад руските удари в Украйна от 7 февруари

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Сутринта на 7 февруари руските сили извършиха втория по големина комбиниран удар с дронове и ракети за 2024 г. Украински военни източници заявиха, че руските сили са изстреляли 64 дрона и ракети срещу Украйна: 20 дрона Shahed 136/131; 29 крилати ракети Х-101/555/55; четири крилати ракети Kh-22; три крилати ракети „Калибър“; три балистични ракети Искандер-М и пет ракети земя-въздух С-300.

Украинската ПВО унищожи 44 от 64 цели: 26 крилати ракети Х-101/555/55; три крилати ракети „Калибър“; и 15 дрона Shahed-131/131.

Градската администрация на Киев съобщи, че руските сили са изстреляли най-малко две дузини от крилатите ракети Х-101/555/55 по град Киев и са повредили жилищна инфраструктура в няколко квартала.

Украински източници освен това заявиха, че руските сили са ударили град Харков с ракети С-300 земя-въздух и крилати ракети Kh-22 и потвърдиха, че две от ракетите, ударили град Харков, са предоставени от Северна Корея ракети Kn-23 (Hwasong-11 Ga). 

Украинското издание Suspilne съобщи, че неговите източници предполагат, че руските сили може допълнително да са изстреляли хиперзвукови крилати ракети 3M22 Zircon в град Киев, но че те все още работят, за да потвърдят тази информация.

Това се посочва в коментар на Института за изследване на войната (ISW).

Ударите от 7 февруари са емблематични за постоянната технологична надпревара в отбраната между Русия и Украйна. Украинската противовъздушна отбрана успя да свали по-голямата част от крилатите ракети Х-101/555/55 и безпилотните самолети Шахед, което може да предполага, че руските сили са изстреляли ракетите от серията Х-101 и Шахедите, за да отвлекат вниманието на украинската ПВО. За разлика от тях украинските сили не свалиха нито една от крилатите ракети Х-22, балистичните ракети Искандер-М или ракетите земя-въздух С-300.

Руските сили може да са провели ударите специално, за да отвлекат вниманието на украинската противовъздушна отбрана с комбинацията Kh-101s и Shahed с намерението да помогнат на другите ракети да достигнат до набелязаните цели. Непотвърдените доклади за удари на 3M22 Zircon също са показателни, тъй като Zircon обикновено се изстрелват от военноморски кораби по други кораби или крайбрежни цели, така че руските сили може да се наложи да адаптират пусковите установки Zircon, за да поразяват цели толкова навътре в сушата.

Освен това руските сили изглежда са интегрирали севернокорейски ракети в своите ударни пакети, което може да е било по-трудно за украинските сили да открият и свалят. ISW по-рано оцени, че Русия експериментира с ударните пакети, които може да нанесе срещу Украйна, за да постигне максималния желан ефект. В замяна Украйна продължава да полага усилия за адаптиране и отговор на новите руски ударни пакети.

Ударите съвпаднаха и с посещението на върховния комисар на ЕС Жозеп Борел в Киев.

Борел пристигна в Киев на 6 февруари, за да обсъди военната помощ на ЕС и продължаващата подкрепа за Украйна.

Преди това Русия е атакувала град Киев по време на чуждестранни посещения на високо ниво, като например посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш през април 2022 г.

САЩ също, разбира се, в момента са ангажирани в критични дискусии относно продължаващата военна помощ за Украйна, а Русия често съгласува такива масивни ракетни удари с дискусии за международна помощ, за да възпре продължаващата подкрепа на Запада за Украйна.

Следователно Русия вероятно целенасочено е провела тази серия от удари и е насочена към град Киев, за да постигне информационен ефект в ЕС и колективния Запад, отделно от всички цели, които е възнамерявала да постигне в Украйна.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев продължи ядрената си реторика, която вероятно има за цел отчасти да възпре западната помощ за Украйна. На 7 февруари Медведев заяви, че Русия многократно е подчертавала, че нейните планове не включват никакъв конфликт със страните членки на НАТО и ЕС.

Официални представители на Кремъл, включително руският президент Владимир Путин, обаче наскоро и последователно заплашиха. Кремъл изглежда се опитва да създаде нестабилност за възможни бъдещи руски агресивни действия срещу различни европейски държави.

Медведев заяви, че военният бюджет и населението на НАТО са значително по-големи от тези на Русия, така че ако избухне война между Русия и НАТО, Русия ще трябва да отговори асиметрично, като използва балистични и крилати ракети, носещи специални бойни глави — позовавайки се на ядрени бойни глави – което води до апокалипсис. Медведев публикува тези твърдения в своя профил в X (бивш Twitter) на английски език и Telegram на руски език. Това предполага, че изявленията му са предназначени както за международна, така и за местна аудитория. Представители на Кремъл и експерти постоянно са заплашвали да използват ядрени оръжия срещу членовете на НАТО. ISW продължава да счита, че тази ядрена реторика е насочена към възпиране на западната помощ за Украйна.

Изявленията на Медведев за по-големия размер и военен бюджет на НАТО в сравнение с Русия вероятно преповтарят изявленията на Кремъл, че НАТО – и Западът като цяло – представляват екзистенциална заплаха за Русия. Това е твърдение, което Кремъл използва, за да се опита да оправдае своята война в Украйна.

Руският съвет на федерацията одобри законопроект на 7 февруари, който позволява на руското правителство да конфискува имущество от лица, осъдени за разпространение на фалшива информация за руската армия, вероятно като част от продължаващите усилия за цензура за ограничаване на критиките към военните усилия на Русия преди март Руските президентски избори през 2024 г.

Законопроектът също така позволява на руските власти да конфискуват имущество от лица, признати за виновни в призоваване към терористични или екстремистки дейности и застъпничество за санкции срещу Русия.

ISW по-рано забеляза нарастващи оплаквания от роднини на мобилизирани руски военнослужещи относно малтретирането от страна на руската армия на мобилизирания персонал и продължава да оценява, че Кремъл вероятно иска да накара загрижените роднини да замълчат, за да поддържа подкрепата за войната преди президентските избори.

Yandex NV – холандската холдингова компания на руската компания за интернет технологии Yandex – обяви, че ще продаде всичките си руски активи за 475 милиарда рубли (около 5,2 милиарда долара) на консорциум, състоящ се от пет руски компании. Yandex заяви в прессъобщение, публикувано на 5 февруари, че консорциумът ще плати поне половината от възнагражденията в брой, използвайки китайски юани.

Yandex NV няма да поддържа бизнес в Русия, но ще продължи да държи четири международни бизнеса. New York Times (NYT) съобщи, че Yandex NV е реализирал 95 процента от приходите си между януари и септември 2023 г. в Русия.

ISW продължава да счита, че Кремъл вероятно национализира Yandex, за да засили контрола върху руското информационно пространство, особено в подготовката за руските президентски избори през март 2024 г.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img