15.8 C
София
понеделник, май 20, 2024

ISW: Киев очаква руска офанзива срещу Харков

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ефективното използване на безпилотни самолети от украинската армия на бойното поле не може напълно да смекчи недостига на критични боеприпаси в цялата страна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за германското издание BILD, публикувано на 10 април. За критичната нужда от помощ за снабдяване на украинската армия пише за пореден път в дневния си анализ Института за изследване на войната (ISW).

Неназован служител на НАТО каза пред Foreign Policy в статия, публикувана на 9 април, че украинските сили са използвали FPV дронове, за да „унищожат“ над две трети от общия брой руски танкове, които украинците са „унищожили“ през последните месеци.

„Ройтерс“ съобщи на 26 март, че украински военни са признали, че няма да могат да задържат фронтовата линия без артилерия и пехота. Украинските сили успяха частично да отблъснат ускореното темпо на руските механизирани атаки през последните седмици въпреки недостига на боеприпаси.

Командващият Европейското командване на САЩ (EUCOM) генерал Кристофър Каволи предупреди на 10 април, че руските сили в момента имат артилерийско превъзходство пет към едно по фронтовата линия. Това изявление е в съответствие с докладите на украински официални лица. Руските сили може да имат 10 към 1 артилерийско предимство „в рамките на няколко седмици“, ако Съединените щати продължат да забавят предоставянето на военна помощ на Украйна.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img