25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

ISW: Путин използва общата история за бъдещи ползи от КНДР

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Руският президент Владимир Путин публикува статия в севернокорейския татия в севернокорейския държавен вестник Rodong Sinmun, в която възхвалява руско-севернокорейското сътрудничество в навечерието на посещението си в Северна Корея, което вероятно ще очертае всяка бъдеща подкрепа, която Северна Корея ще предостави на Русия като част от общ борба срещу Запада.

Путин се позова на историята като отбеляза, че Съветският съюз е първата страна, установила дипломатически отношения със Северна Корея. Путин похвали отдадеността на Ким Чен Ун към наследството на баща му и дядо му и похвали Пхенян като нация с „твърдо мислене“, която стои с Русия в опозиция на колективния Запад. Путин потвърди подкрепата на Русия за борбата на Северна Корея срещу нейния враг – Съединените щати.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Путин също така намекна, че западните държави са общи противници на Русия и Северна Корея. Русия, подобно на Северна Корея, запазва силната си икономика и независимост въпреки западните санкции.

Той похвали дългата борба на Северна Корея срещу Запада. Путин твърди, че Западът е отхвърлил предложенията за мир и от двамата лидери, въпреки че и двамата лидери изглеждат против сериозни, добросъвестни мирни преговори.

Путин изрази надежда, че двустранните им отношения ще продължат да се задълбочават. Умишленото позоваване на историята е с цел Путин да оправдае бъдещите си искания или искания на севернокорейския народ в подкрепа от военните усилия на Русия в Украйна.

Посещението на Путин в Северна Корея също така е важен жест на добра воля към Ким Чен Ун, тъй като посещението помага за легитимирането на парийния режим на Ким – както в страната, така и в чужбина. Чужди държавни глави рядко посещават Северна Корея, а Путин за последно посети Северна Корея през 2000 г. Путин може да използва това посещение за допълнителна помощ от Северна Корея в бъдеще, за доставки на оръжия или работна ръка. Доклади през 2022 г. предполагат, че Северна Корея обмисля изпращането на работници в окупираната от Русия Украйна, за да помогнат в усилията за възстановяване.

Избрани западни служители предупредиха за опасностите от по-голямо сътрудничество. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 17 юни, че нарастващото сближаване на Русия с нейните „авторитарни приятели“ прави „още по-важно“ страните от НАТО да работят с партньорите си в Индо-тихоокеанския регион и осъди Китай и Северна Корея за военната им подкрепа за Русия.

Говорителят по националната сигурност на САЩ Джон Кърби заяви по време на пресконференция, че САЩ са разтревожени от задълбочаването на руско-севернокорейските отношения – както поради последиците в Украйна, така и заради сигурността на Корейския полуостров. Кърби заяви, че САЩ внимателно следят развитието.

Украинските сили удариха руски петролни депа в Ростовска област и Краснодарски край през нощта на 17 срещу 18 юни, използвайки местно произведени ракети Нептун срещу наземна цел в Русия за втори път.

Източници от украинския флот казаха на украинската медия Suspilne на 18 юни, че украинските сили са използвали противокорабни ракети Neptune, вероятно модифицирани да поразяват наземни цели, за да ударят петролен терминал в пристанищния град Чушка, Краснодарски край през нощта.

Украинските сили вече са извършили два удара със собствените си ракети „Нептун“ срещу райони на руска територия, които са в обсега на осигурените от САЩ ATACMS, но също така са защитени от политиката на САЩ, която е създала огромно убежище на руска територия. Украинският генерален щаб съобщи на 31 май, че украинските сили са използвали ракети Neptune, за да ударят петролно депо близо до пристанището на Кавказ, Краснодарски край, а бившият заместник-началник на украинския военноморски щаб Андрий Риженко заяви, че ударът на 31 май е първият украински удар с използване Нептун срещу наземни цели.

Чушка и Кавказ са пристанищни градове близо до Керченския пролив и са на около 250 километра от настоящите фронтови линии и в обхвата от 300 километра на предоставената от САЩ ATACMS с голям обсег.

САЩ не позволиха на украинските сили да използват съществуващите оръжия, предоставени от САЩ, за да нанасят удари по законни цели на руска територия за по-голямата част от пълномащабното нахлуване досега и все още забраняват на Украйна да използва ATACMS навсякъде в Русия.

Украйна за първи път пусна противокорабни ракети Neptune срещу руски военноморски цели през април 2022 г. и трябваше да доразвие и модифицира тези ракети, за да нанася дълбоки удари срещу руска територия – процес, който отне повече от две години, през които руските сили в Русия се радваха на защита срещу западните -осигурено оръжие.

Руският следствен комитет постанови на 17 юни задочно задържане на украински командир по обвинения, че командирът е помогнал за свалянето на руски самолет за радарно откриване на далечни разстояния A-50 през февруари 2024 г. – законен акт на война и нормално събитие за две воюващи държави.

Преди това руското МВД абсурдно постави множество служители от повечето страни-членки на НАТО от западния си фланг в списъка на издирваните от Русия за нарушаване на различни руски закони, докато служителите бяха в съответните си страни, където руското законодателство няма юрисдикция.

Руски служители по същия начин временно поставиха украинския президент Володимир Зеленски, командващия украинските сухопътни сили генерал-лейтенант Александър Павлюк и бившия украински президент Петро Порошенко в списъка си за издирване за предполагаемо нарушаване на руския закон, докато тези служители не са били в Русия.

ISW продължава да оценява, че решението на Русия да постави западни служители в своя списък с издирвани за нарушаване на руските федерални закони извън Русия е част от нейните усилия да наруши суверенитета на страните-членки на НАТО и да оправдае евентуална бъдеща руска агресия.

Наказателното преследване от страна на Кремъл на украински военен персонал и политическо ръководство, които са ангажирани в напълно законна, отбранителна война срещу нашествие от чужда сила по начин, подобен на вътрешните терористи, подчертава трайното убеждение на Русия, че украинската държава не съществува и не трябва да съществува като политическо образувание, отделно от Русия.

Основателят на свързания с Кремъл Rybar Telegram Channel, Михаил Звинчук, даде второто си нехарактерно публично интервю в рамките на месец, в което той критикува състоянието на военните усилия на Русия в Украйна и призна, че западните санкции влияят негативно на индустрията и икономиката на Русия. Медийният портал на Република Сръбска (сръбската област в рамките на Босна и Херцеговина) BanjaLuka.net публикува интервю със Звинчук на 18 юни, за да популяризира наскоро създаденото от него „медийно училище Rybar“ на Балканите.

Той даде необичайно откровен и критичен поглед към руските военни, когато беше помолен да обсъди текущото състояние на войната на Русия в Украйна. Звинчук заяви, че войната не е продължила, както са планирали руските военни, отчасти поради лошото планиране на Русия. Руските сили са се научили да се бият на ниво взвод, рота и батальон, но все още нямат способността да се бият на по-високи ешелони. Звинчук отбеляза, че руските сили са се „научили“ да изземват инициативата на бойното поле, но са го направили само в избрани неопределени места и че руските сили са в състояние да постигнат само бавни тактически успехи. Звинчук твърди, че ако Русия успее да овладее стратегическата инициатива, руските сили ще превземат „по един град на седмица, а не по една къща или село на седмица“.

Русия не разполага с достатъчно оборудване, за да поеме стратегическата инициатива, но призна, че Русия се опитва да ускори производството на своята отбранителна промишлена база. Звинчук призна, че международните санкции срещу Русия са ѝ попречили да поддържа своите технологични възможности, отбелязвайки, че някои руски петролни рафинерии не работят, което доведе до 10-процентно увеличение на цените на горивата. Звинчук даде интервю за рускоезичното издание RTVi, фокусирано върху диаспората, на 18 май – малко след като руският президент Владимир Путин смени Сергей Шойгу с Андрей Белоусов като министър на отбраната на Русия – в което критикува руското Министерство на отбраната (МО) и спекулира за възможно промени в МО.

ISW прецени, че Звинчук може да се опитва да използва публичните си интервюта, за да прецени реакцията на Кремъл на критични гласове или че Кремъл може да е възложил на Звинчук да критикува публично руското МО, като същевременно диктува съдържанието и строгостта на изявленията му. Решението да даде второто си публично интервю в рамките на един месец на медиен портал на Република Сръбска показва интереса му да оповести усилията си за разпространение на проруско информационно влияние в Европа и да подкрепи дългосрочните руски усилия за дестабилизиране на Дейтънското споразумение в Босна, постигнато с посредничеството на Запада и Херцеговина.

Източник: https://news.bg/

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img