20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

ISW: Путин осъзна, че създаденият от него репресивен режим вече му пречи

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Руският президент Владимир Путин продължава да се сблъсква с дилемата на авторитарния режим, който систематично му пречи да получава точна информация за военно-политическите реалности в Русия.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Известен руски военен блогър – който преди това се появяваше в държавните медии и беше временно задържан през март 2022 г. – публикува тирада, в която обвинява руската бюрокрация и Министерството на отбраната (МО), че умишлено укриват информация от Путин, вероятно в отговор на неотдавнашните усилия на руските пропагандисти да прикрият руските военни неуспехи край Новомихайловка.

Военният блогър твърди, че в Русия съществува култура, при която местните власти работят в тясно сътрудничество с регионалните медии, за да цензурират и прикриват от Кремъл всякакви негативни съобщения.

Военният блогър твърди, че през 2004 г. Путин е създал консултативна институция на гражданското общество, наречена Руска гражданска камара, чиито членове да наблюдават дейността на местните власти, за да предоставят негативна, но точна информация „на върха“, но камарата не е успяла да го направи, защото представителите на камарата са решили да запазят мълчание – също като длъжностните лица, които са избрани да наблюдават.

Военният блогър отбелязва, че след това през 2011 г. Путин създава Общоруския народен фронт, за да се насочи към същия проблем, и че инициативата е успешна, докато представителите не започват да следват стъпките на Руската гражданска камара.

По думите на военния блогър руското МО полага подобни на регионалните служители тайни усилия, за да прикрие своите неуспехи от Путин, и се възмущава от гласовете, които подкопават тези усилия.

Военният блогър заяви, че руското МО прави почти невъзможно за военните блогъри и държавните служители да посещават фронтовите линии и твърди, че има слухове, че руското военно командване изпраща генерали в Сирия, ако те започнат да общуват често с Путин.

Неотдавнашните усилия на Путин да отговори на опасенията на блогърите относно недостига на руски безпилотни самолети и неуспехите при отблъскването на украинските сили от източния (ляв) бряг на Херсонска област показват, че той продължава да вижда смисъл в това блогърите да служат като конструктивна опозиция, която проверява руските правителствени и военни служители.

Създадените в миналото от Путин Общоруски народен фронт и Руска гражданска камара, както и сравнително снизходителното му отношение към блогърите по време на пълномащабната инвазия показват, че е малко вероятно той да цензурира решително общностите на блогърите и доброволците, защото вероятно цени възможността да проверяват неговото правителство.

Малко вероятно е Путин сам да предприеме кампания за масова цензура срещу блогърите, освен ако избрани фракции в Кремъл не успеят да го убедят, че блогърите представляват непосредствена заплаха за стабилността на режима му.

Изглежда, че служителите на Кремъл са успели да убедят Путин да елиминира и неутрализира някои военни блогъри и участници в информационното пространство като бившия руски офицер Игор Гиркин и медийните мрежи, свързани с финансиста от групата „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Служителите на Кремъл обаче вероятно не са успели да настроят Путин срещу огромната общност от военни блогъри, които критикуват бюрокрацията и същевременно горещо подкрепят Путин и военните му усилия в Украйна.

Военният блогър твърди, че Кремъл може да види честни дискусии за реалностите на руското бойно поле само от разказите на военните блогъри и доброволците, изложени в докладите му за медиен мониторинг, и отбелязва, че липсата на прозрачност е систематичен проблем сред руските правителствени структури.

По-късно блогърът прогнозира, че бюрократите ще се опитат да блокират Telegram и да арестуват блогъри след президентските избори в Русия през март 2024 г. в отговор на забележката на друг блогър, че руските канали в Telegram остават единственият източник на конструктивна опозиция в Русия.

Съобщените от Русия концентрации на резерви в Украйна до голяма степен съответстват на оценените от нея приоритети по протежение на фронта, въпреки че не са непременно показателни за бъдещите руски операции. Украинският военен наблюдател Костянтин Машовец заяви, че в момента руските сили разполагат със 17 полка, 16 батальона и две тактически подразделения на ниво полк и батальон в резерв.

Машовец заяви, че общият брой на руския личен състав в резервните части е около 60 000-62 000 души, но руските сили са оборудвали с оръжие и техника само около 20 000 души от резерва на тактическо и оперативно-тактическо ниво. Машовец заяви, че руските резерви са съсредоточени в най-голям брой в оперативната зона на Южната групировка на силите, следвана от Западната групировка на силите, Днепърската групировка на силите, Запорожската групировка на силите, Източната групировка на силите и Централната групировка на силите.

Южната групировка на силите отговаря за направленията Бахмут и Авдеевка и Машовец отбеляза, че концентрацията на резерви в този район съвпада с районите, в които руските сили съсредоточават настъпателните си усилия. Машовец отбеляза, че не е изненадващо, че групировката на силите „Днепър“ – която действа в окупираната Херсонска област – има третия най-голям брой резерви, като се има предвид, че руските сили може да са обезпокоени от украинска заплаха в източния (левия) бряг на Херсонска област.

Украински официални лица неотдавна посочиха, че руските сили разполагат с над 70 000 души на източния бряг на река Днепър в Запорожка и Херсонска област, но голяма част от тях са съсредоточени по-дълбоко в тила.

Резервите на Днепърската групировка на силите вероятно ще могат лесно да се придвижат в посока Запорожие, ако обстоятелствата го изискват. Машовец прецени, че Централната групировка на силите, която отговаря за направлението Лиман, има най-ниска концентрация на резерви поради по-малката си оперативна зона, която изисква по-малко войски.

ISW допълнително оценява, че Централната групировка на силите има по-ниска концентрация на резерви, тъй като руските операции по направлението Лиман вероятно са предназначени да подкрепят операциите на Западната групировка на силите по линията Купянск-Сватово, както ISW скоро ще изложи в предстоящ оперативен анализ на руското настъпление по оста Харков-Луганск.

Руските сили ще могат свободно да преместват резервните си концентрации между различните сектори на фронта, докато Русия държи стратегическата инициатива на целия театър.

ISW продължава да оценява, че активната украинска отбрана на целия театър през 2024 г. ще отстъпи стратегическата инициатива на Русия, което ще позволи на Москва да определя къде, кога и в какъв мащаб се водят боеве в Украйна и да разпределя руските ресурси по подходящ начин, като същевременно принуждава Украйна да реагира.

Украйна обаче ще може да лиши Русия от тази възможност, ако успее да оспори инициативата.

Руската отбранителна индустриална база (ОИБ) едва ли ще може да поддържа изцяло резервния състав на Русия, въпреки че Русия е в състояние да поддържа сегашния темп на операциите си и продължава да полага усилия за разширяване на руската ОИБ. Машовец заяви, че оперативните и стратегическите резерви като цяло не са боеспособни, но руското командване е склонно да гледа на резервния си компонент като на „бездънна бъчва“.

Машовец заяви, че руският ВПК е в състояние да произвежда около 250-300 „нови и напълно модернизирани“ танка годишно. Машовец заяви, че руските сили могат също така да ремонтират около 250-300 танка годишно, които са били на дългосрочно съхранение или са претърпели щети на бойното поле. Машовец заяви, че ситуацията е подобна и при бойните бронирани машини, което предполага, че руската ДИБ може повече или по-малко да покрие годишните загуби на руските сили от превозни средства. Машовец заяви, че руската ВПК обаче не може да произведе достатъчно материали, за да оборудва големи руски резерви, ако внезапно възникне такава необходимост.

Държавният секретар на латвийското министерство на отбраната Янис Гарисонс заяви на 13 декември, че Русия може да „произвежда и ремонтира“ около 100-150 танка на месец.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви през март 2023 г., че руската ВПК може да произведе 1500 основни бойни танка през 2023 г., което предполага средно производство от 125 танка на месец.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img