25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

ISW: Русия скромно отбеляза 2 години от инвазията в Украйна

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Руските официални лица и държавните медии до голяма степен се въздържаха от публично обсъждане на двегодишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари, вероятно в опит да избегнат разглеждането на неуспеха на Русия да постигне обявените си военни цели със значителни човешки жертви.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

На 25 февруари руската опозиционна медия „Агенство Новости“ съобщи, че руските държавни телевизионни канали „Россия 1“ и „Первый канал“ (Первий канал) и телевизионният канал НТВ, собственост на „Газпром Медиа“, не са споменали в предаванията си на 24 февруари двегодишнината от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Агенция „Новости“ посочва, че руският политически коментатор Михаил Леонтиев е отбелязал в предаването „Време“ по Първи канал на 24 февруари, че се навършват две години от началото на войната, но не е предложил допълнителни изявления по темата.

ISW наблюдава минимално обсъждане от страна на руски държавни служители на двегодишнината от началото на пълномащабната инвазия на Русия на 24 февруари.

Руските официални лица и държавните и свързаните с държавата телевизионни канали вероятно се въздържаха от коментари по повод двегодишнината от началото на пълномащабното нахлуване на Русия, за да избегнат привличането на вниманието към неуспехите на Русия да постигне заявените си стратегически цели в Украйна и по-непосредствените си цели да завземе всички Луганска и Донецка област, като същевременно претърпя големи загуби на личен състав.

Неотдавнашно проучване на общественото мнение в Русия показа, че настроенията на руснаците относно войната в Украйна до голяма степен са останали непроменени през последните месеци и че повечето руснаци са до голяма степен апатични към войната, въпреки че повечето не подкрепят втора вълна на мобилизация.

Руският президент Владимир Путин и руските правителствени служители вероятно са се въздържали да подчертаят втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в опит да поддържат обществената апатия към войната, което отчасти позволява на руските служители да продължат войната без значителен обществен отзвук.

ISW продължава да оценява, че Путин вероятно е наясно, че втора мобилизационна вълна би била широко непопулярна, и се опасява, че подобна мярка би предизвикала широко недоволство.

Възможно е обаче след преизбирането му през март 2024 г. Путин да се притеснява по-малко за обществените настроения и да прецени, че изискванията за генериране на руски сили надвишават рисковете от широко разпространено вътрешно недоволство.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img