20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

ISW: Руски блогъри засилват критиките срещу армията

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

През нощта на 18 срещу 19 май украинските сили са нанесли успешни удари с дронове по руска военна инфраструктура и петролни рафинерии в окупирания Крим, Краснодарския край и Ленинградска област.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Изглежда, че руските военни блогъри експериментират с различни начини за изразяване на критични мнения за руското Министерство на отбраната (МО) след неотдавнашното назначаване на руския министър на отбраната Андрей Белоусов.

Военният блогър твърди, че проблемът с недостига на снаряди за руската артилерия е започнал през пролетта на 2022 г. и че предполагаемата заповед от руския генерален щаб, описана в документа, показва, че руското военно ръководство е наясно с проблема от известно време.

Военният блогър критикува руското военно командване, че не е намерило решение, и твърди, че руските артилерийски системи също страдат от износване на цевите ,което е много вероятно предвид изключително интензивната им употреба.

Основателят на свързания с Кремъл канал в Телеграм „Рибар“ Михаил Звинчук, когото Кремъл вероятно е кооптирал като част от по-широките усилия на Кремъл да придобие контрол над информационното пространство в Русия, даде на 18 май необичайно публично интервю, в което разкритикува руското МО и директно свърза някои от кодовите думи на военния блогър с руското МО.

Въпреки че не е ясно дали Звинчук е дал това интервю с одобрението на Кремъл или не, допускането на Кремъл за критики на руското МО от страна на избрани видни руски блогъри може да засили обществения натиск за реформи, които, ако бъдат осъществени, ще подпомогнат военните усилия на Русия в Украйна.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img