8.5 C
София
събота, април 20, 2024

Измамна схема с банкови карти: Източени са стотици хиляди левове

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Измамни схеми за източване на банкови карти в интернет за стотици хиляди левове набира все повече сила в цялата страна, каза в „Денят започва“ инспектор Коста Котавов – сектор „ПИП“ ОДМВР-Сливен.

Двама души на 24 и 26 години са задържани във Варна за извършени измами в интернет, по досъдебно производство образувано в ОДМВР-Сливен под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен. Те са получавали достъп до банкови сметки на различни потребители в цялата страна. Измамените са много, а откраднатите пари са стотици хиляди левове.

„От началото на 2023 година се увеличават подадените заявления от граждани за достъп до мобилното им банкиране и източване на банковите им сметки. Установи се, че това престъпление се извършва на територията на цялата страна. Посредством фишинг имейли клиенти на банки са заблуждавани и са предоставили данни на измамниците, с които те са източвали банковите им сметки“, каза в „Денят започва“ инспектор Коста Котавов – сектор „ПИП“ ОДМВР-Сливен.

Как да се предпазите от кражба на лични данни и пари?

„Хората, които извършват тези престъпления са изключително добре подготвени и е много трудно да им се противодейства. Съветвам хората при получаване на подобен имейл, в който им се искат лични данни, пароли, данни от личните карти – да не се доверяват. Напомням, че банките не изискват такива данни“, уточни инспектор Костов.


Той призова гражданите да бъдат внимателни и с онлайн пазаруването, защото престъпниците, оперирайки с чужди банкови сметки , са много изобретателни.

„Трябва да се пазарува от проверени сайтове“, категоричен беше той.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img