15.8 C
София
понеделник, май 20, 2024

Израел обмислял да удари Иран на 15 април, но размислил

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Израел се подготвял да нанесе ответен удар по Иран в понеделник вечерта, но в крайна сметка решил да го отложи, съобщи Axios, позовавайки се на осведомени източници.

Според тях в понеделник военният кабинет на Израел е обмислял да даде на Израелските сили за отбрана (IDF) разрешение за нанасяне на удар по Иран.

Но по-късно вечерта е било взето решение да не се пристъпи към изпълнение „по оперативни причини“, заявиха пред портала израелски служители.

Според един от тях решението за отговор на иранска атака срещу Израел е взето, единственият въпрос е кога и как.

Събеседниците на портала отбелязват, че началникът на щаба на ЦАХАЛ генерал Херци Халеви, министърът на отбраната Йоав Галант и министрите Бени Ганц и Гади Айзенкот настояват за отговор. В същото време министър-председателят Бенямин Нетаняху е много предпазлив.

Порталът припомня, че Нетаняху се срещна в сряда с британския външен министър Дейвид Камерън и германския външен министър Аналена Бербок.

Според източника на Axios Нетаняху им е казал, че Израел ще отговори на иранската атака, но ще го направи по „обмислен и пресметнат“ начин. През нощта на 14 април Иран атакува Израел с множество ракети и безпилотни самолети в отговор на неотдавнашния удар по иранското консулство в Дамаск.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img