7.9 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Kандидатът за служебен премиер Главчев представя състав на кабинета тази седмица

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Очаква се тази седмица кандидатът за служебен премиер да представи състав на служебния кабинет.

Това трябва да стане в кратки срокове, за да може предсрочните парламентарни избори да се проведат заедно с тези за Европейски парламент – на 9 юни.

До предсрочните избори се стигна, след като Николай Денков подаде оставка на правителството и тя беше гласувана от парламента на 6 март, а след това партньорите в управлението – ГЕРБ и ПП-ДБ, не успяха да се разберат за състава на нов кабинет.

Президентът Румен Радев се спря на Главчев за кандидат за служебен министър-председател от списъка, който го ограничи в избора до 10 души, пише Нова.

Димитър Главчев е председател на Сметната от 28 юли 2023 г. с мандат 7 години. Той беше депутат от ГЕРБ в 41-вото до 46-ото Народно събрание, а в 44-то беше за 7 месеца председател на парламента. Главчев е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от УНСС. Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството.

Сега той ще напусне временно поста председател на Сметната палата като излезе в отпуск за периода, в който е служебен премиер.

Главчев обеща, че ще предложи доказани експерти за министри и ще консултира имената с партиите в парламента. Президентът обяви, че няма да се меси в избора му.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img