19.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Кирил Вътев с мрачна прогноза: Чака ни глад 3 месеца, ако вносът спре

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Смяната на служебния министър на земеделието Кирил Вътев е била предварително договорена с премиера Димитър Главчев. Това обясни самият той пред БНР. Вътев увери, че служебният министър-председател е постъпил изключително почтено, тъй като изпълнил уговорката. Самият Вътев бе единственият стар министър, който преди сформирането на кабинета заяви, че би останал на поста си. 

„Помолих го да бъда сменен, ако не се получи едно условие“, обясни Вътев, но не уточни какво е било то.

В тази връзка Димитър Главчев го предупредил: „По-добре да го научиш от мен, отколкото от медиите. Това, за което си говорехме, не може да стане. Затова те освобождавам.“

А иначе Николай Денков посъветвал Вътев да не остава в служебното правителство, защото гледал по-технологично и пазарно на нещата. Иска Георги Тахов да замести Кирил Вътев, който бил отговорен за недоволството на земеделците.

„Имах свободата да привлека хора, които съм избрал. Приех ги с пълно доверие, но двама от тях злоупотребиха с него“, разкри ексминистърът, но не назова имена.

За него е приятна изненада човекът, който заел мястото му в министерството. С Георги Тахов работели добре преди.

„Няма да ме видите в листа, няма да ме видите и в политиката изобщо. Оставам си в неправителствения сектор“, заяви бившият министър.

Според Вътев два от четирите протеста, които се проведоха пред земеделското ведомство по време на неговото управление, са били „абсолютно изкуствени и предвождани от отявлени субсиевъди“.

„Те бяха подпомагани. Не искам да разсъждавам от кого“, коментира още Вътев.

По думите му проблемите с т.нар. „субсиевъди“ ще бъдат разрешени с продоволствената независимост.

„Тази страна е изключително плодородна и има невероятни производители, които обаче не ходят по протести и не викат. Те дори не кандидатстват за субсиидии, но са на пазара и се развиват.“

Според Вътев, ако вносът спре, в България ще настане глад до три месеца. Той е категоричен, че не може да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците. Потенциалът, който има българското производство е огромен, а ние не го развиваме. Интересът е към субсидия, а не към продукт, допълни Вътев.

Според ресорния министър сдружаването ще доведе до по-добри икономически резултати
Припомняме, че през февруари селскостопански производители блокираха пътища на много места в страната. Беше затворен и пътят за граничния пункт „Илинден – Ексохи“ край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. Земеделците обявиха, че чакат да видят споразумението, а не да слушат само думите на властта.

От Българската аграрна камара разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на селскостопански производители. Впоследствие част от земеделския бранш и властта се разбраха и парафираха постигнатото, а Николай Денков обясни, че работна група ще следи ежемесечно какво се изпълнява по споразумението. Други селскостопански производители пък продължиха с недоволството си и настояха за оставката на Вътев.

Недоволството на земеделците срещу Кирил Вътев избухна още през 2023 г. Нещата обаче завършиха благополучно, след като протестиращите и властта подписаха меморандум.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img