25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Кои са секторите със заплати от 5000 лева

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Заплати от 5 000 лева и ръст от 10% в секторите с най-високи доходи. Темата коментираха икономическият съветник към Българската стопанска камара доц. Щерьо Ножаров и HR експертът от JobTiger Кристиян Петков в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Ножаров посочи, че най-високите заплати са в обществения сектор и по-точно – финанси и застраховане. Той каза, че темповете на растеж говорят за осветляване на сектора и скок на заплатите. „По данни на МФ заложената бюджетна инфлация е 4,8%. Според ЕК ще бъде 4%, а средното нарастване на заплатите ще бъде между 9 и 11%“, каза Ножаров.

Петков каза, че „инфлацията скочи и затова вдигнаха заплатите“. Според него има няколко фактора, които влияят върху увеличението на заплатите, сред които е и липсата на работна ръка. Той посочи, че има ръст на броя на обявите за работа за февруари спрямо януари, но има и спад спрямо същия период през 2023 г. По негови думи има спад в сектора на „Информационните технологии” и бавно възстановяване в секторите „Хотелиерство”, „Ресторантьорство” и „Производство”.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img