8.5 C
София
събота, април 20, 2024

Кой създава кризата с инсулина?

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Въпреки подновяването на заповедта на здравния министър за забрана на износа на инсулинови лекарства и на широко използваните антибиотици за деца, проблемът остава. За липсата на инсулинови препарати са алармирали още през 2022 г. от Българска асоциация „Диабет“, каза пред Радио София председателят Майя Викторова. По думите ѝ, от Министерството на здравеопазването твърдят, че получават малко подобни сигнали.

„Това е, защото хората подавайки сигнали смятат, че няма да получат нито бърз отговор, нито решение на проблема. Съответно, още тогава, през 2022 г., търсиха различни начини да се снабдяват с липсващия инсулин – да си разменят опаковки, да си изпращат по куриери, да си помагат взаимно“, обясни Викторова.

Тя уточни, че е абсолютно ясно в страната какви са необходимите количества инсулин.

Въпреки това има липсващи няколко вида от медикамента,

потвърди Викторова и добави, че това се случва в 2/3 от областите.

„Хората правят списъци, записват се в определени аптеки, които са им по-близки до местоживеене и чакат да се получи инсулин, като нямат гаранция, че ще могат да го вземат на датата, за която е тяхната рецепта“, изтъкна Майя Викторова.

Тя добави, че по данни на Международната диабетна федерация от 2021 г., болните от диабет у нас са около 512 000 души, от които имащите нужда от инсулин са около 80 000 души.

„Проблемът е реален, съвсем истински и много сериозен“, каза тя.

От своя страна, Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки, цитира информация от Изпълнителната агенция по лекарствата, според която в складовете има 3-месечна наличност от някои инсулини.

„Проблемът е, че те се намират в складове на вносители или притежатели на разрешение за употреба – 95% от тези количества,

около 61 000 опаковки. Само 5% или около 3000 опаковки от всички инсулини се намират в дистрибуторите, т.е. те са готови са доставка в аптеките. Драма има точно, защото не са в аптеките“, обясни Костов.

Според него това се случва, тъй като вносителите чакат да падне забраната за износ.

„Когато тя падне, те ще фактурират тези инсулини на някои от близките до тях дистрибутори и той ще го изнесе“, уточни Николай Костов.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img