25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Коя е Юлия Навална?

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

СЕМЕЙСТВОТО И ДЕТСТВОТО Ѝ

Юлия Навална е родена като Юлия Абросимова на 24 юни 1976 г. в Москва. Баща ѝ, Борис Абросимов, е учен, а майка ѝ работи в държавната администрация.

Завършила престижния руски университет по икономика „Плеханов“, Навална работи известно време в московска банка.

СЕМЕЕН ЖИВОТ С НАВАЛНИ

Тя се запознава с бъдещия си съпруг, тогава млад адвокат, докато е на почивка в Турция през 1998 г. Той е запленен от способността ѝ да назове всички настоящи министри на Русия, пише в статия за двойката през 2020 г. в. Собеседник“.

Те се женят две години по-късно и Навална става майка на децата на двойката: Даря, родена през 2001 г., и Захар, роден през 2008 г. И тя, и Навални някога са били членове на либералната партия „Яблоко“.

ПОДКРЕПЯ СЪПРУГА СИ

Навална често се появява до съпруга си на митинги, по време на предизборната кампания и в съдебната зала по време на многобройните му съдебни процеси.

Присъства на първия му важен наказателен процес в Киров през 2013 г., седейки спокойно зад него, когато го очакваха 10 години затвор за предполагаема кражба от дърводобивна фирма, докато е работил за либералния губернатор на Киров.

„Тези копелета никога няма да видят нашите сълзи“, каза тя след като Навални получи присъда от пет години. Той неочаквано беше освободен на следващия ден след протести, а присъдата му беше отменена.

Навална беше до съпруга си по време на последвалата негова кампания за кмет на Москва през 2013 г., като се появяваше на сцената пред многохилядна тълпа, за да призове московчани да гласуват за него.

ОТРАВЯНЕТО НА НАВАЛНИ

Навална изиграва ключова роля при евакуацията на съпруга си през август 2020 г. от Русия в германска болница, където той е подложен на лечение за това, което западните лабораторни тестове показват, че е опит за отравянето му с нервнопаралитично вещество в Сибир.

Навална изпрати писмо до Кремъл, в което директно призова за намеса на властите да  бъде разрешено на съпруга й да отлети от Русия.

В отговор Кремъл заяви, че не е получавал официална молба за прехвърляне на Навални от негови представители, но че е чул за съобщението от социалните мрежи.

Лекарите на Навални в Омск многократно отлагаха прехвърлянето му, позовавайки се на лошото му здравословно състояние. Два дни след хоспитализирането на Навални пристига самолет, организиран от базирана в Германия организация с нестопанска цел,  за да го закара до Берлин.

Запитан дали властите са се намесили, за да попречат на Навални да стигне до Германия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: „Това е решение на лекуващия лекар.“

МНОЖЕСТВО АРЕСТИ

Навална е била арестувана многократно по време на протести, свързани със съпруга ѝ и неговата активистка дейност.

Тя е била задържана два пъти през януари 2021 г. на митинги в Москва, проведени в подкрепа на Навални, след като той беше вкаран в затвора при завръщането си в Русия.

„Съжалявам за лошото качество. Много лоша светлина в полицейската кола“, написа тя под заглавието на селфи, публикувано в Инстаграм. 

По-късно съдът я глоби с 20 000 рубли (265 долара).

ЕМОЦИОНАЛЕН НАТИСК

За Навална не винаги е било лесно да се справи с натиска от страна на правителството.  Навални заяви пред Ройтерс през 2017 г., преди да се кандидатира за президент през 2018 г., че службите за сигурност са следили неговата съпругата и децата, които тогава са на 15 и 9 години.

„Непрекъснато минават коли. Аз дори не обръщам внимание на това, но Юлия наистина се притеснява от това“, каза Навални.

„Основното чувство, което имах, беше, че не трябва да се отпускам, да показвам слабост“, каза Навална в интервю, направено в Германия след отравянето на съпруга ѝ. „Ако аз се огъна и се срина, всички ще го направят.“

БЪДЕЩИ ПЛАНОВЕ

В понеделник Навална публикува видеопослание, озаглавено „Аз ще продължа работата на Алексей Навални“. В момента тя живее извън страната и заяви, че иска да „изгради свободна Русия“, но все още не е конкретизирала плановете си и не е казала къде ще се установи. 

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img