18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

Лена Бориславова: Шефът на ГЕРБ е Делян Пеевски

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ако г-н Борисов поеме ангажимент и го спазва всеки ден, ще трябва да управляваме заедно, каза Бориславова пред бТВ. Тя заяви категорично, че занапред под никаква форма и по никаква тема няма да работят с ДПС.

„Единственото, което подценихме и трябва да отчетем като грешка е обстоятелството, че влязохме в т.нар. сглобка с ГЕРБ, но подценихме колко зависими са те от ДПС. Шефът, ръководителят на ГЕРБ е Делян Пеевски. И дори Христо Иванов, който много по-дълго е на политическата сцена, е силно изненадан колко дълбоко скрита е тази власт.“

Това каза Лена Бориславова в „Тази сутрин“.

Тя заяви, че ако Бойко Борисов е готов да изпълнява заложените в програмата реформи с ясен срок, би могло да има управление съвместно между ПП-ДБ и ГЕРБ.

„Ако г-н Борисов поеме ангажимент и го спазва всеки ден и се движим по тази програма, случват се реформи имаме независими конкурси за институциите, тогава ще трябва да управляваме заедно по някакъв ясно написан и гарантиран начин. Ние сме обещали, че за реформите ще се борим и няма да се откажем. Не казвам, че е на всяка цена властта, но когато трябва да се свърши работата имаш два варианта – да се опиташ да я свършиш, независимо от обстоятелствата и да се учиш от грешките си, или да седиш в опозиция, ако не можеш да я свършиш при сегашната композиция“, отбеляза Лена Бориславова.

Тя заяви категорично, че занапред под никаква форма и по никаква тема няма да работят с ДПС. „Има неща, които изискват гласове от 160 депутати. В този случай трябва да се търсят гласовете и извън ГЕРБ и ПП, както беше през последните 9 месеца. Затова разговаряхме и с Пеевски. Ако те искат да подкрепят – техен избор, но няма да става на цената на обещани квоти, гарантирани места и лица като г-н Мавров в Здравната каса с досъдебни производства и преписки в ДАНС. Т.нар. сглобка не не продължи след ротацията именно защото отказахме да гарантираме квота на Пеевски по начин, който не е демократичен, в регулаторите и в институциите на държавата“, посочи Бориславова.

По думите ѝ причината за искането на оставката на Росен Желязков е, че „вместо действа като пръв сред равни и да прилага правилата за работа на Народно събрание, той действа като пленник на Пеевски и Борисов“.

„В момента, в който се разпадна сглобката, г-н Желязков започна да действа като абсолютен заложник на ГЕРБ и ДПС. Затова и сега идва нашата реакция. Той свика комисия за „Турски поток“, принуден от необходимия брой депутати, но промени дневния ред. В абсолютно нарушение на правилата за работа на Народното събрание при оттеглена оставка г-н Желязков погази правилника, за да осигури Здравната каса с 8 млрд., лв. бюджет да премине в ръцете на г-н Мавров, който беше избран миналата година с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Това е лице, за което публично е известно, че той има преписки и папки в прокуратурата и в ДАНС. Това е напълно зависимо лице, което ще управлява държавния бюджет на Здравната каса“, коментира Лена Бориславова.

Тя отрече твърденията на Борисов, че ПП-ДБ е в коалиция с „Възраждане“ и отбеляза, че само през последния месец в Народното събрание има над 10 гласувания на ГЕРБ и „Възраждане“.

„Ако се концентрираме какво е поведението на ГЕРБ на тема здравеопазване, трябва да видим, че всеки опит за реформа там е саботиран всеки път с активното съдействие на „Възраждане“. Истината за тази оставка (оставката на Росен Желязков – бел. ред.) е, че тя беше поискана от ПП, внесена с подписите и подкрепата на БСП. Кои други партии са решили да гласуват „за“ – е тяхно самостоятелно решение. Няма да ни видите да даваме указания, както Десислава Атанасова се кара на групата на „Възраждане“, нито като г-н Костадин Ангелов да инструктираме депутати на „Възраждане“ да не приемат ключови реформи в здравеопазването“, посочи Бориславова.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img