20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Летният сезон пред провал – няма кой да работи

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз.

Това заяви пред TravelNews Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ). Според него ситуацията вече е отчайваща.

„Администрацията е абдикирала, а летният сезон вече започна. Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради

липсата на организация от администрацията за обработка на документите“,

коментира Кичуков.

Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства,

все още не са предприети никакви мерки.

БАТ е изпратила спешно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки срокове.

„Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, която не е в състояние да организира процеса по издаването на визи. Ние, представителите на туристическия сектор в страната, се обръщаме специално към институциите за специално внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, свързан с невъзможността служители от трети страни да получат работни визи“, пише в писмото.

БАТ настоява спешно да бъдат

опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни,

да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

Визовият център в Узбекистан почти от един месец не дава възможността за записване на дати за подаване на заявление за виза. Неговата електронна система на 10 дни дава опция само за

период от няколко часа за записване на час за подаване на заявление за виза.

Ако някой има късмет да уцели този времеви диапазон, то той би имал шанс да получи дата след около 20 дни, в която тепърва да подаде документи за заявление за виза „Ц“. След подаването на заявлението, периодът за обработка на визи е още 30 дни. Това на практика означава, че служителите, които биха имали имат късмета да стигнат до етап „подаване на заявление за виза“,

биха могли да пристигнат едва през втората половина на летния сезон, което е катастрофално,

обясни Кичуков.

Положението е още по-тежко за работниците, желаещи да работят в България от Киргизстан, Непал, Индия и Бангладеш. Гражданите от Киргизстан пътуват стотици километри, за да подадат заявление за виза чак в посолството в Казахстан. Визовият център в Алмати, който е по-близо до границата на Киргизстан, е обявил, че няма свободни дати за подаване на заявления за виза „Ц“. Рядко се отпускат свободни часове само в Астана, която се намира на 12 часа път от Киргизстан. Там свободните дати са от 20 до 30 дни напред.

Обработката на визи е повече от 30 дни.

В туристическия сектор незапълнените работни места към настоящия момент са над 70 000 броя (в сравнение с миналата година, когато беше около 50 000), от които приблизително 25 000 броя са в област Бургас и 20 000 броя в област Варна, показват данните на БАТ.

Ако дадем пример със съседна Гърция – там свободните работни места са над 150 000 броя в туристическия сектор, но за разлика от нашите тежки процедури по издаване на работнически визи, техните са значително бързи и улеснени, което ги прави и предпочитана дестинация за работниците, коментира Ивелин Кичуков.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img