15.8 C
София
понеделник, май 20, 2024

Лукашенко: Западът превърна Украйна в наркоман

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Западните страни превърнаха Украйна в наркоман, когото държат на къса каишка, обещавайки нови дози оръжия и финансови инжекции. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, говорейки пред Общобеларуското народно събрание, съобщава ТАСС. Според Лукашенко, в случай на сблъсък с Русия, НАТО ще удари първо Беларус, където има руски ядрени оръжия. „Запомнете: те винаги са ни упреквали, че разполагаме ядрено оръжие на територията на Беларус. Това означава, че ние ще бъдем подложени на първия удар, ако се стигне до сблъсък“, подчерта Лукашенко.

„Коалицията на западните държави умишлено го удължава (конфликта в Украйна – бел. ред.) Те превърнаха самата Украйна в наркоман, когото държат на къса каишка с обещания за нова доза допълнителни оръжия, включително далекобойни средства за унищожение, финансови инжекции“, каза Лукашенко.

Съединените щати се стремят да „удавят“ Русия в конфликта и в същото време да отслабят Европа, заяви президентът на Беларус. Според него хората винаги имат въпрос какво се опитват да постигнат САЩ. „Повтарям още веднъж: те просто искат да удавят Русия във война, да я откъснат от възникващия съюз с Китай“, каза той. Същевременно, подчерта Лукашенко, ЕС също е „много сериозен съперник“ за Съединените щати. „Затова американците искат да убият няколко заека с един камък – да отслабят Русия, а също така, претоварвайки Европа, да отслабят и нея“, добави той.

По думите му, Западът разглежда Европа като потенциален театър на военни действия, където Руската федерация и Беларус са негови врагове. „От година на година се увеличава броят на мероприятията по оперативна и бойна подготовка на територията на Полша и балтийските страни. Целите на мероприятията и характерът на отработваните задачи, които са планирани до края на май, показват, че Западът разглежда нашия регион като потенциален театър на военни действия. Врагът е идентифициран: Русия и Беларус“, каза Лукашенко. 

В случай на сблъсък с Русия НАТО ще удари първо Беларус, където има руски ядрени оръжия, заяви президентът на Беларус пред Общобелоруското народно събрание. „Запомнете: те винаги са ни упреквали, че разполагаме ядрено оръжие на територията на Беларус. Това означава, че ние ще бъдем подложени на първия удар, ако се стигне до сблъсък“, подчерта Лукашенко. 

Беларус е преброила американските ядрени бойни глави в Европа до единици, добави президентът на Беларус. „В авиобазите в Европа са разположени повече от 200 боеприпаса – ракети и бомби. Преброихме ги до единици“, каза той. 

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img