25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Мъск: Първият човек с чип в мозъка движи компютърна мишка с мисълта си

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Илон Мъск обяви, че първият пациент, получил мозъчния чип на Neuralink, се е възстановил напълно от операцията по имплантирането му и вече е способен да взаимодейства с компютър с помощта на мисълта си.

Милиардерът първоначално съобщи, че чипът е бил успешно имплантиран в края на миналия месец, след като Neuralink получи одобрение за набиране на хора през септември. Операцията включваше използването на специално проектиран робот за поставяне на компютърния чип – който е с размерите на монета с ултра-тънки гъвкави нишки – в областта на мозъка, която контролира намерението за движение, обясни Neuralink. След това чипът се използва за запис и предаване на мозъчни сигнали безжично към приложение, което декодира намерението за движение.

В социалната мрежа X/Twitter Мъск заяви, че „напредъкът е добър“ и че пациентът е постигнал „пълно възстановяване“, като не са установени странични ефекти. Освен това той твърди, че доброволецът с имплантиран чип на Neuralink вече е способен да движи компютърна мишка по екрана „само с мисълта си“.

Сега Neuralink се опитва да получи възможно най-много прецизни движения на мишката и кликвания с левия и десния бутон от пациента, за да може доброволецът да кликва, плъзга и задържа обекти, добави Мъск.

Крайната цел на проекта е да се разработи „напълно имплантируем, безжичен мозъчно-компютърен интерфейс“, който първоначално ще даде на хората възможността да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки само мислите си, а по-късно може да помогне за новаторски лечения за хора, страдащи от различни физически увреждания като парализа и слепота, както и заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Мъск също така твърди, че човечеството трябва да разработи нови форми на взаимодействие с компютрите и обработката на информация, за да се гарантира оцеляването на човешката раса в свят, доминиран от изкуствения интелект.

В интервю с Джо Роугън през 2018 г. милиардерът предположи, че освен че лекува увреждания, Neuralink може също така един ден да позволи на хората да общуват без да използват думи и евентуално да постигнат състояние на „симбиоза“ с изкуствения интелект, което той очаква да бъде повсеместно в бъдеще.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img