21.1 C
София
понеделник, май 20, 2024

Медици без дипломи лекуват в хосписи и поликлиники

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Електронен регистър, в който влизат 37 хиляди медицински центрове, поликлиники и хосписи, ще гарантира на гражданите качество на медицинската услуга в тях и ще спре регистрацията на лечебни заведения с фалшиви и непълни документи.

Регистърът е създаден само за месец

от “Информационно обслужване” по искане на шефката на Изпълнителна агенция “Медицински надзор” Иванка Динева.

ИВАНКА ДИНЕВА

В него има пълна история и информация за лечебните заведения, всички филиали и манипулационни, специалностите, извършваните дейности, както и за целия медицински персонал, който работи там.

Причината Динева да поиска изграждането на е-регистър са две проверки на агенцията заедно с Главна дирекция “Национална полиция”. При тях е установено, че служител на “Медицински надзор” е съдействал на поликлиники, както и на хосписи да бъдат регистрирани без предоставяне на всички необходими документи. Кой е служителят, отговорен за нарушенията, засега обаче не става ясно. От агенцията обясняват само, че от 1.01.2021 г. до момента последователно е бил директор на дирекция, главен секретар и директор на дирекция. На него са му поискани писмени обяснения, но той е излязъл в продължителен отпуск по болест.

Проверяващите са открили още, че освен регистрираните лечебни заведения, за които не са били налични всички документи, са вписвани лекари, за които не е имало и предоставени дипломи. “В хода на проверката се установи, че има вписани лекарски практики, които дават право на лекари, притежаващи немедицински специалности, да преглеждат пациенти и да назначават лечение”, съобщават от агенцията. Оттам дават пример с регистрирането на специализирана практика на лекар, който притежава специалност “Социална медицина и здравен мениджмънт”.

“Издаването на удостоверения без изискуемите документи не само че създава административна тежест за лечебните заведения, но

подлага на риск качеството на предоставяната медицинска помощ, живота и здравето на пациентите,

както и спокойствието на лекарите, които законосъобразно изпълняват своите задължения”, е позицията на “Медицински надзор”.

За нарушенията Динева е информирала председателя на парламентарната здравна комисия, здравния министър, управителя на здравната каса, шефовете на лекарския и зъболекарския съюз, директора на “Информационно обслужване” и директорите на РЗИ. Тя е пратила писмо и до премиера.

В е-регистъра всеки пациент ще може онлайн да провери дали действително някой лекар работи в конкретно лечебно заведение. От агенцията се надяват така да се прекратят порочните практики – в лечебни заведения да оказват вместо лекари медицинска помощ хора, които не са медици.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img